Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Doamne, dă-ne înțelegerea capabilă să vedem iubirea Ta în lume cu tot falimentul oamenilor, dă-ne credința necesară de a avea încredere în bunătatea Ta, cu toată slăbiciunea și ignoranța noastră; dă-ne harul rugăciunii să ne rugăm cu inimă conștientăși arată-ne ce trebuie să facem pentru a apropia venirea zilei unei păci universale. Amin!" (Este frumoasa rugăciune pe care a rostit-o astronautul Borman, la Crăciunul lui 1968, pe când înconjura Luna cu astronava Apollo 8).

Frank Borman (1928-), colonel, USAF, Retired, fost pilot al United States Air Force, inginer aeonautic, pilot de încercare și astronaut NASA, cunoscut în calitate de comandant al Apollo 8, prima misiune care a zburat în jurul Lunii, făcându-l alături de colegii săi de echipaj, Jim Lovell și Bill Anders, primul din cei 24 de oameni care au zburat pe orbita Lunii. Înainte de a zbura în programul Apollo, Borman a stabilit un record de durată de 14 zile de zbor spațial pe Gemini 7 și a făcut parte, de asemenea, din echipa care a investigat incendiul ce a afectat desfășurarea misiunii Apollo 1. Borman a fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru activități spațiale.

***

„Dumnezeu și știința, subiect tratat foarte des, dar tratat greșit. Dumnezeu este cea mai mare descoperire a umanității. Grație acestei descoperiri omul a luat cunoștință de propria sa existență, de locul și rolul pe care-l are în lumea materială. ATEISMUL nu-l ridică pe om, ci îl aduce la Homo sapiens la condiția de animal... Dumnezeu și infinita Sa putere dă omului un sens în viață ridicându-l din neliniștea lui metafizică. Este sigur căștiința nu îndepărtează pe om de Dumnezeu, ci dimpotrivă, ea îl conduce direct spre El".

Pierre Paul Grasse (1895-1985), biolog, zoolog francez, membru al Academiei de Științe din Paris. Este autorul a peste 300 de publicații, inclusiv 52 de volume de Tratate de zoologie. El a fost un expert în termite. A studiat medicina la Universitatea din Bordeaux, fiind în timpul războiului chirurg militar. Pentru studierea termitelor a efectuat câteva călătorii în Africa, devenind unul din cei mai mari specialiști pe aceste insecte. A primit diferite distincții și titluri în toată cariera lui: comandant al Legiunii de Onoare, Doctor Honoris Causa al Universităților din Bruxelles, Basel, Bonn, Ghent, Madrid, Barcelona și Sao Paulo. A fost membru al mai multor societăți academice, inclusiv al Academiei de Științe din New York și al Academiei Regale de Științe și Arte din Belgia.

***

„Pot să afirm că toți clienții mei sub 35 de ani sunt bolnavi de nervi pentru că au fost lipsiți de cunoștiințe religioase. Cei care nu au regăsit credința nu s-au mai putut vindeca".

Carl Gustav Jung (1875-1961), psihiatruși psiholog elvețian, fondatorul psihologiei analitice. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Zurich și medic șef la clinica psihiatrică universitară Burgholzii. Este atras în special de cercetările legate de isterie și vise. Între 1921-1938 întreprinde călătorii de studii în Africa de nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona și India. În anul 1935 este ales președinte al „Societății elvețiene pentru psihologie și domeniile conexe". În 1944 creează la Basel catedra de „psihologie medicală" al cărui titular este.

 

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu