Lipsa cauciucurilor de iarnă aduce amenzi de până la 2.100 de lei

Distribuie pe:

Prin Ordonanţa de Guvern nr. 5/2011, inclusă în Codul Rutier, şoferii sunt obligaţi ca, atunci când conduc pe drumuri publice acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei, să aibă maşina echipată cu anvelope de iarnă.

Actul normativ menţionat nu prevede o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite anvelopele de iarnă, obligaţia fiind impusă doar de condiţiile meteo.

În cazul autovehiculelor pentru transportul de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele pentru transportul de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, se impune ca, pe roţile axei (axelor) de tracţiune, să existe anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Persoanele care nu respectă aceaste obligaţii pot primi între nouă şi 20 de puncte-amendă (între 945 şi 2.100 de lei). În acelaşi timp, poliţia rutieră reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Conform Codului Rutier, certificatul se restituie atunci când şoferul dovedeşte că şi-a dotat maşina cu anvelope de iarnă, cu lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Atenţie! Pe anvelopele de iarnă, trebuie să fie aplicat marcajul „M+S", „M.S." sau „M&S", M şi S venind de la mud (noroi) şi snow (zăpadă). Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele pentru toate sezoanele), cu condiţia să aibă unul dintre marcajele respective aplicate pe ele.

Poliţia Română le recomandă şoferilor care au de parcurs drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să îşi planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă, să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic, să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, să păstreze o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul din faţă, să evite depăşirile riscante, să evite acţionarea bruscă a frânei sau a volanului şi să folosească frâna de motor, să folosească luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, să cureţe în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi să folosească în mod corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare.

 

Lasă un comentariu