14 octombrie - Sfânta Parascheva

Distribuie pe:

Sfânta Parascheva de la Iaşi este pomenită de Biserica Ortodoxă în 14 octombrie, ale cărei moaşte au fost aduse în 1641 de la Constantinopol de către domnul Moldovei Vasile Lupu şi depuse în Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivat, în apropierea Constantinopolului. O vreme s-a retras în pustie, urmând sfaturile unor vieţuitori, oprindu-se la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Din puţinele ştiri pe care le avem despre viaţa ei aflăm că s-a întors în locurile părinteşti, unde şi-a dat sufletul. A fost îngropată ca o străină. În 1238, în ziua de 14 octombrie, moaştele Sfintei Parascheva sunt aşezate în Biserica cu Hramul Maicii Domnului. În anul 1393 moaştele sunt mutate la Vidin, de unde, pentru 5 ani ajung la Belgrad. Domnitorul Vasile Lupu plăteşte toate datoriile Patriarhiei Ecumenice către Sultanul Suleiman Magnificul şi aduce moaştele la Iaşi, unde se află şi în ziua de azi. An de an, mii de pelerini din toată ţara merg şi se roagă la Sfânta Parascheva de la Iaşi pentru sănătate sufletească şi trupească, iar numeroase minuni se petrec de fiecare dată.

În tradiţia populară se spune că în ziua de 14 octombrie este interzis să coşi, să calci rufe, să faci de mâncare sau alte treburi gospodăreşti pentru ca să-ţi fie bine tot anul. În această zi nu se dă de pomană fructe crude, nuci, castraveţi sau pepeni roşii, ci se împarte vin nou sau must, pâine şi lipie. Se mai spune că Sfânta Parascheva se roagă pentru femeile însărcinate să aibă o naştere uşoară, ele trebuie să facă daruri celor sărmani, mâncare şi un pahar cu vin.

Lasă un comentariu