OBEZITATEA DUPĂ 50 DE ANI DECLANŞEAZĂ MALADIA ALZHEIMER

Distribuie pe:

O echipă de cercetători americani, ca-nadieni şi taiwanezi, citată de descopera.ro, susţine că obezitatea sau greutatea în exces după vârsta de 50 de ani accelerează apa-riţia bolii Alzheimer. La creşterea cu un punct al indicelui de masă corporală (IMC) corespunde o accelerare de 6,7 luni.

„Am studiat aproape 14 ani circa 1.400 de persoane normale în plan cognitiv, care locuiau în regiunea Baltimore la începutul studiului şi care au fost supuse regulat unor evaluări neuropsihologice. Dintre acestea, 142 au dezvoltat boala Alzheimer. La acestea, un IMC mai ridicat în jurul vârstei de 50 de ani s-a asociat cu apariţia mai timpurie a bolii. Un indice mai mare de 30 este considerat semn de obezitate la adulţi, iar între 25 şi 30 se apreciază că este vorba de exces de greutate.

Totodată, am analizat şi rezultatele a 191 de autopsii, ajungând la concluzia că un IMC mai ridicat a dus la un număr mai mare de ghemuri neurofibrilare, modificări cerebrale observate în boala Alzheimer. Îmbătrânirea este principalul factor de risc în bolile neurodegenerative, precum Alzheimer, însă unele studii au arătat că şi diabetul, hipertensiunea sau absenţa mişcării pot juca un rol în apariţia bolii, putând-o chiar accelera.

Atragem atenţia asupra importanţei menţinerii unui IMC sănătos după 50 de ani, pentru a întârzia apariţia bolii Alzheimer. O diferenţă de doi ani ar putea duce la scăderea cu 22 de milioane a numărului global de cazuri de Alzheimer în lume până în 2050", estimează oamenii de ştiinţă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe plan mondial există 47,5 milioane de oameni afectaţi de demenţă, în fiecare an fiind înregistrate 7,7 milioane de cazuri noi...

Lasă un comentariu