ROMÂNII VOR PUTEA DEVENI REZERVIȘTI VOLUNTARI!

Distribuie pe:

Cetățenii români, femei și bărbați, cu domiciliul stabil în România și cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, indiferent dacă au făcut sau nu armata, vor avea posibilitatea să devină rezerviști voluntari, plătiți lunar cu 10 la sută din soldă, un proiect de lege în acest sens fiind votat de senatori, marți, 13 octombrie 2015.

Pe lângă condițiile de vârstă și de domiciliu, cei care doresc să se angajeze ca rezerviști voluntari - în baza unui contract individual pe durată determinată, încheiat cu Ministerul Apărării Naționale - trebuie să fie devotați statului roman, să nu aparțină unor asociații religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfășurarea profesiei militare.

Contractul individual poate fi încheiat pe o durată inițială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care voluntarul se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată. Totodată, el este obligat să execute instruirea în unitatea la care este încadrat, pe durata a 15 zile calendaristice, anual, perioadă pentru care, fiind scos din producție, va primi solda întreagă.

Rezerviștilor voluntari li se vor plăti asigurările sociale și de sănătate și li se vor acorda prime de fidelitate.

„Prin prezenta lege, se stabilește o sursă sigură pentru constituirea și pregătirea rezervei umane necesare instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, în caz de criză, la mobilizare și război", se arată în expunerea de motive.

Actul normativ urmează să fie transmis spre adoptare și Camerei Deputaților. 

Lasă un comentariu