93 de ani de la încoronarea Regilor României la Alba Iulia

Cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria - momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei -, în oraşul Marii Uniri s-au desfăşurat, în zilele de 15 şi 16 octombrie a.c.,

o serie de evenimente speciale, la care a participat Principesa Maria a României. În Catedrala Încoronării din Alba Iulia, Alteţa Sa Regală a luat parte la slujba de Te Deum, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În cuvântul rostit cu acest prilej solemn, Înaltpreasfinţia Sa a spus: „Orice român sensibil, însufleţit de spirit patriotic, se simte minunat în Alba Iulia, cetatea gloriei lui Mihai Viteazul şi a Marii Uniri. E un privilegiu să calci pe vatra străvechiului Apoulon al dacilor, care, după cucerirea romană, devine APULUM şi unde, numaidecât, pătrunde adevărul Evangheliei lui Hristos în sânul populaţiei autohtone. În Evul Mediu, oraşul se numea Bălgrad (Cetatea Albă) şi la sfârşitul mileniului I avea un episcop ortodox, existând aici o catedrală ortodoxă, ale cărei ruine s-au descoperit recent. Credinţa creştină a rodit minunat printr-o pleiadă de ierarhi evlavioşi şi erudiţi. Are dreptate istoricul Nicolae Iorga când zice că Mitropolia Bălgradului a fost cel mai trainic şi mai de folos aşezământ al românilor din Transilvania".

Arhiepiscopul Alba Iuliei a subliniat, de asemenea, importanţa evenimentului încoronării, ce a avut loc în toamna anului 1922, şi a construcţiei Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, ridicată special pentru acel moment. „De Alba Iulia se leagă şi numele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, a spus în continuare Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, care au fost încoronaţi aici pentru a consfinţi unitatea naţională dobândită cu atâtea jertfe. Atunci, la 15 octombrie 1922, Alba Iulia primea consacrarea de oraş al Unirii şi al Încoronării Suveranilor României Mari. Tot atunci primea şi un monument semnificativ - Catedrala Încoronării - unul dintre puţinele monumente dedicate făuririi unităţii naţionale. La acest popas aniversar, să-I mulţumim Celui Preaînalt pentru toate şi să-I zicem într-un glas: «Doamne, ocroteşte-i pe români!» ".

Manifestările din data de 15 octombrie, dedicate aniversării a 93 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, au început la primele ore ale dimineţii cu inaugurarea Centrului de resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia, au continuat, de la ora 12.00, cu Slujba de Te Deum şi, de la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei de parfumuri „Istorie cu parfum", organizată la Muzeul Principia din Piaţa Cetăţii, şi s-au încheiat seara, la Casa de Cultură a Studenţilor din municipiu, cu concertul „Inimă de femeie". Vineri, între orele 9.00 - 10.00, Alteţa Sa Regală, Principesa Maria a României, a efectuat o vizită la Centrul de Recuperare Neuromotorie Maria Beatrice din Alba Iulia.

 

Lasă un comentariu