IN MEMORIAM

Distribuie pe:

Ca de fiecare dată, manifestările comemorative organizate de Primăria Orașului Sărmașu, în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu'' sunt manifestări de înaltăținută, sobre, cu mesaj, făcute cu sufletul și inima unor adevărați patrioți români. Sărmașu și împrejurimile sale sunt o autentică vatră de continuitate istorică, pentru că zona s-a aflat mereu în bătaia nemiloaselor vânturi ale istoriei, vatră născătoare de jertfelnici eroi martiri, de personalități importante în diverse domenii, cum puține asemenea locuri mai sunt în județ.

Așa se face că manifestarea comemorativă organizată la data de 15.10.2015 In memoriam Alexandru Bătrâneanu și Vasile Simonis „Revoluția de la 1848 - 167 ani" desfășurată la Monumentul Eroilor de la Balda, s-a bucurat de prezența unor invitați de marcă din partea Direcției Județene de Cultură, domnul Nicolae Băciuț, A.C.M.R.R. din S.RI. Mureș, Direcției de Informații Mureș, col.r. Rusu Ioan, președintele Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș poetul Mircea Dorin Istrate, șeful Poliție Locale, al Secției de Pompieri, directori de școli, cadre didactice, elevi, preoți, localnici. Cuvântul de deschidere a fost rostit de primarul Ioan Mocean, care, după intonarea Imnului de Stat al României, a prezentat asistenței invitații, programul aparținut manifestării, date despre eroii comemorați. Slujba de pomenire și cuvântul duhovnicesc a preotului paroh Călugăru Vasile, care a avut în el căldura sufletească pilduitoare și lecuitoare a omului cu har dumnezeiesc, iar lecția de istorie, a doamnei profesoare Adela Lăzărean, inspirată din „File de monografie din istoria orașului Sărmaș" ne-a impresionat profund. Domnia sa a scos în evidență personalitatea eroilor locali, Bătrâneanu și Simonis, rolul lor, încă prea puțin cunoscut, în revoluția de la 1848, martirajul acestora.

Cuvântul domnului Nicolae Băciuț a fost unul însuflețitor și îndrumător pentru întreaga asistență, domnia sa punând accent pe rolul deosebit ce trebuie să îl aibă cadrele didactice în formarea la elevi a gustului pentru istorie și de aici a dragostei de neam și țară, mai ales atunci când ai „la tine acasă" asemenea eroi și personalități de excepție ale istoriei naționale.

Instituțiile locale și copiii au depus, cu evlavie și smerenie, coroane și buchete de flori la bustul tribunului Bătrâneanu, semn că toți au fost pătrunși de importanța momentului.

Cel mai așteptat moment al manifestării comemorative a fost programul artistic al elevilor, program pregătit cu minuțiozitate de mult-apreciata bibliotecară Buruian Dinuca și doamna profesoară Ceușan Camelia, constând din poezii ale poetului Mircea Dorin Istrate adecvate momentului. El a fost susținut de recitatoarele de la Liceul Teoretic, „Samuil Micu" din Sărmaș, Blăjan Giulia și Juncan Codruța, laureate la ultimul Concurs de Recitări de la Blaj, alături de colegii lor: Covrig Emanuel, Rașca Andeea, Plosca Pamela, Milășan Cătălin, Ceușan Andrei, Pop Patricia și de micuța, dar extrem de talentată interpretă de muzică populară Cenan Olivia. Îmbrăcați în frumoase costume populare românești, au impresionat profund asistența, ei fiind răsplătiți cu aplauze și cu diplome din partea Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș. Pentru modul în care domnul primar și doamna bibliotecară se implică de ani buni în activitățile cultural-artistice din zonă, Liga Scriitorilor Români - filiala Mureș, i-a premiat pe fiecare în parte cu câte o frumoasă Diplomă de Suflet.

În finalul manifestărilor comemorative o parte din elevi s-au deplasat la bustul eroului pașoptist Vasile Simonis, unde doamna Buruian Dinuca le-a vorbit despre viața și activitatea acestuia. Elevii au depus buchete de flori, au păstrat un moment de reculegere și au făcut fotografii împreună cu invitații.

A fost o zi cu o încărcătură emoțională deosebită, desfășurată sub mângâierea unui soare de toamnă care, după atâtea zile friguroase, a vrut să-și aducăși el prinosul de recunoștință față de cei dispăruți.

Plecând de la manifestare am rămas în gând cu îndemnul înaintașilor, reamintit asistenței de domnul primar Ioan Mocean „să ne cunoașteți trecutul, ca să nu fim nevoiți să-l retrăim cândva".

Lasă un comentariu