Eroul Ioan Strete, omagiat și comemorat la Sânmartinu de Câmpie

Distribuie pe:

În ziua de duminică, 18 octombrie 2015, în localitatea Sânmartinu de Câmpie, aparținătoare comunei Râciu, a avut loc, după săvârșirea Sfintei Liturghii la biserică, un eveniment omagial-comemorativ deosebit, un moment plin de emoție și de triste aduceri aminte: evocarea eroului Ioan Strete. Pe locul unde odinioară era casa acestuia, s-a ridicat o placă comemorativă în memoria acestui patriot român ucis mișelește la Moisei, de horthyști, la 14 octombrie 1944. Această placă comemorativă a fost ridicată cu sprijinul Primăriei Comunei Râciu, primarului Ioan Vasu și a Consiliului Local.

În deschiderea evenimentului de duminică, 18 octombrie 2015, secretarul comunei Râciu, Ioan Dunca, a prezentat crâmpeie din viața lui Ioan Strete.

La eveniment, alături de primarul Ioan Vasu au luat parte și viceprimarul comunei Râciu, Ioan Chertes, precum și consilierii locali Ioan Ulieșan, Ioan Gorea, Mircea Ruța, Silvia Strete, consilieri care sunt locuitori ai localității Sânmartinu de Câmpie. După dezvelirea monumentului și a depunerii de coroane de flori, a avut loc sfințirea plăcii comemorative de către preotul greco-catolic Adrian Pop, care a săvârșit și slujba parastasului în memoria și amintirea eroului Ioan Strete.

Distinsul cărturar și mare patriot român, Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, a mulțumit pentru invitația de a participa la acest eveniment, îi felicită pe cei care au organizat acest moment comemorativ, pentru că se întorc cu gândul la cei plecați, mai ales la cei morți ca eroi, spunând că noi, românii, avem cultul morților și al eroilor. Domnia sa a făcut referiri și a citat din operele unor mari personalități ale culturii române, precum Vasile Pârvan, Nicolae Iorga, Nichifor Crainic. În continuare, domnia sa s-a referit la crima oribilă de la Moisei, la acea barbarie, a făcut precizări despre acel masacru, spunând că eroul Ioan Strete a fost omorât de oameni fără suflet, afirmând totodată că familia nu-și uită înaintemergătorii, făcând apel ca noi, românii, să ne cinstim înaintemergătorii. Domnul Lazăr Lădariu a menționat, pe lângă Moisei, și celelalte localități: Ip, Trăznea, Mureșenii de Câmpie, Sucutard, Aita Seacă, Sărmașu etc., unde s-au săvârșit acte grave împotriva românilor, care reprezintă cronica neagră a neamului românesc.

Președintele Fundației Culturale „Vasile Netea", Dimitrie Poptămaș, originar din apropierea acestor meleaguri, s-a referit la două momente grele pentru români, Diktatul de la Viena din 30 august 1940, în urma căruia românii transilvăneni au avut de suferit extrem de mult, precum și momentul în care autoritățile asupritoare au plecat, acestea, retrăgându-se, a doua oară au săvârșit acte grave împotriva românilor. A vorbit despre cei închiși la Moisei, despre împușcarea lor, despre faptul că unul dintre cei împușcați n-a murit, a ieșit pe geam, a fost îngrijit și a mărturisit despre ceilalți care au fost uciși. Dimitrie Poptămaș a amintit și de cartea lui Vasile T. Suciu și Corneliu Bodea, intitulată Arhanghelii cruzimii. A spus, de asemenea, că scopul acestei plăci comemorative este acela de a nu-i uita pe înaintași și de a face mereu vie amintirea lor.

Primarul comunei Râciu, Ioan Vasu, a mulțumit familiei pentru colaborarea la realizarea acestui eveniment, tuturor celor prezenți.

În continuare, a avut loc un program cultural artistic, cu profund caracter patriotic. Elevii Darius Bucur și Carmen Ulieșan din Râciu, au oferit momente de poezie și cântece patriotice. Apoi, elevii de la Școala Gimnazială „Vasile Oprea" din Sânmartinu de Câmpie, pregătiți de prof. Laura Bocșa și prof. Stroe, au oferit, de asemenea, momente înălțătoare constând în poezii și cântece patriotice. Îndrăgitul interpret al cântecului popular românesc, Nelu Șopterean, originar din Sânmartinu de Câmpie, după câteva cuvinte emoționante, cu referire și la vizita la Moisei, a prezentat un memorabil microrecital de cântece patriotice. Marian Suciu, de asemenea, fiu al acestor locuri, o oferit momente deosebite prin interpretarea unor cântece patriotice, dintre care amintim aici „Balada eroilor de la Moisei". În încheierea acestui eveniment, secretarul comunei Râciu, Ioan Dunca, a mulțumit tuturor invitaților, localnicilor, familiei eroului Ioan Strete, pentru implicarea și buna colaborare la reușita acestui eveniment. Momentul comemorativ s-a încheiat printr-o agapă creștinească, oferită de familia Strete, în memoria și amintirea eroului Ioan Strete (1897-1944).

La Sânmartinu de Câmpie, într-o minunată zi de toamnă, s-a săvârșit un moment înălțător, de aducere aminte.

Ioan Strete și toți eroii neamului românesc și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, purtăm o veșnicăși pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noastre, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne iubim țara și credința strămoșeascăși ne prețuim istoria.

Lasă un comentariu