În anii 2013-2014, ÎN JUDEȚUL MUREȘ - PESTE 3.000 DE TĂIERI ILEGALE DE PĂDURE!

Distribuie pe:

Dintr-un raport al Greenpeace România, dat publicității la începutul acestei săptămâni, reiese că, în anii 2013 - 2014, tăierile ilegale de pădure din țara noastră (1.011.892 de metri cubi) au cauzat un prejudiciu de 52,1 milioane de euro. Pe primele locuri sunt citate județele Cluj (37%), Alba (23%) și Maramureș (18%), în timp ce în județul Mureș s-au înregistrat 3.351 cazuri de tăieri ilegale (7,36%).

„Fenomenul de tăieri ilegale de pădure ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre (inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate). În prezent, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă, fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește doar cu amendă.

De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază (și pe durata nopții). Ar fi foarte util ca personalul cu atribuții în constatarea și investigarea delictelor silvice din Jandarmerie și Poliție să beneficieze de pregătire de specialitate. La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice", recomandă Greenpeace România.

Lasă un comentariu