SĂ NU UITĂM EROII NOȘTRI

Distribuie pe:

Cu prilejul dezvelirii plăcii comemorative din satul Sânmărtinul de Câmpie (comuna Râciu), a eroului ucis mișelește la 14 octombrie 1944 la Moisei, Ioan Strete, copiii școlii, conduși de dascălii lor, au recitat poezii și au interpretat cântece patriotice. La sfârșitul evenimentului, tânărul Marian Suciu, născut pe Valea Ulieșului din această comună, care din anul 2014 lucrează la unitatea administrativă teritorială, Primăria Râciu, la Departamentul Situații de Urgență. Tânărul meu interlocutor, interpret de muzică populară, este student în anul III la Universitatea „1 Decembrie", din Alba Iulia, la Facultatea Teologică Ortodoxă. Este absolvent al Școlii Populare de Arte, elev al solistei și profesoarei Dorina Oprea, canto popular, pe care o termină în anul 2012.

La sfârșitul manifestării din satul Sânmărtinul de Câmpie am purtat un scurt dialog cu acest tânăr.

- De când dragostea dumneavoastră pentru folclorul românesc?

- Cu dragostea de folclor m-am născut, de când am început să cânt propriu-zis, din anul 2009-2010, când am început frecventarea cursurilor cu doamna Dorina Oprea de la Școala Populară de Arte și, de atunci, după cum vedeți, am încercat și eu această mare sferă a folcloriștilor, a neamului nostru românesc. Între timp am fost student la Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș, Facultatea de Drept, timp de un an, și se pare că dreptul este pentru alții. Din anul 2013 sunt student al Universității „1 Decembrie" din Alba Iulia la Facultatea de Teologie Ortodoxă.

- După absolvire ce vreți să faceți ?

- Ce vrea Bunul Dumnezeu. Nădejde este, noi sperăm să fie un post de preot, iar în cariera mea, în folclor, doresc să realizez un CD dacă vor fi fonduri că la noi Dumnezeu ajută, ne dă glas, dar cu fondurile e mult mai greu în ziua de azi.

- Ce ați interpretat la dezvelirea plăcii comemorative?

- Am ales să interpretez o doină dragă mie „Iancule, fecior de moț", chiar dacă n-a fost vorba despre Iancu, și am mai cântat o baladă a lui Nicolae Sabău, despre Moisei, despre masacrul de la Moisei, unde acești oameni minunați și-au pierdut viața, uciși cu sălbăticie. Să nu ne uităm niciodată eroii noști.

- Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc succes în ambele cariere.

 

Lasă un comentariu