PRIMUL NĂSCUT RISCĂ SĂ SUFERE DE MIOPIE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cardiff (Ţara Galilor), citaţi de descopera.ro, susţin că primul copil născut în familie prezintă un risc cu 20% mai mare de a fi afectat de o formă severă de miopie faţă de ceilalţi fraţi. Vestea vine în contextul în care tot mai mulţi tineri sunt miopi, specialiştii vorbind chiar despre o epidemie de miopie în rândul adolescenţilor şi tinerilor de până la 25 de ani.

„Explicaţia constă în riscul suplimentar impus de autoritatea părinţilor: aceştia sunt mai exigenţi cu primul copil în privinţa rezultatelor şcolare, motiv pentru care acesta este mai afectat de oboseala vizuală faţă de al doilea sau al treilea copil din familie. Evident, concluzia noastră a stârnit deja controverse şi încă sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismul de apariţie a miopiei.

Cert este că miopia devine o problemă de sănătate publică în lume, deoarece nu doar costurile corecţiei miopiei trebuie luate în considerare (ochelari, lentile de contact, consultaţii, operaţii cu laser), ci şi complicaţiile asociate cu miopia: dezlipire de retină, glaucom, cataractă. Miopia nu poate fi nici prevenită şi nici nu se poate stopa evoluţia ei odată instalată. Adesea, boala evoluează destul de rapid până în ultimii ani de adolescenţă sau în jurul vârstei de 20 de ani, când de obicei se stabilizează.

Miopia nu se reduce odată cu avansarea în vârstă, dar se poate corecta prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. Mai nou, operaţiile cu laser pot corecta viciul de refracţie care determină miopia, făcând posibilă renunţarea la ochelari", explică specialiştii britanici.

Totuşi, ei afirmă că sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismul de apariţie a miopiei la primul născut. Alte studii au concluzionat că persoanele cu profesii ce implică cititul excesiv au un grad mai mare de miopie. 

Lasă un comentariu