Copiii săraci din mediul rural, susţinuţi pentru continuarea studiilor

Distribuie pe:

La începutul acestei săptămâni (luni, 19 octombrie 2015), Senatul României a adoptat un proiect de lege privind susţinerea financiară a copiilor din mediul rural care nu îşi permit continuarea studiilor gimnaziale sau liceale.

Concret, copiii în vârstă de cel mult 18 ani din mediul rural care vor să îşi continue studiile gimnaziale sau liceale, dar nu îşi permit din punct de vedere financiar să o facă, vor beneficia de sprijinul autorităţilor, în urma unei selecţii anuale. Aceştia vor fi înscrişi în licee care au internat şi li se vor asigura cazarea, masa şi rechizitele.

„Anual, inspectoratele şcolare judeţene vor organiza selecţia a 45 - 50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv ai clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural, pentru a fi înscrişi la studii gimnaziale (liceale) organizate într-un liceu care are şi clase gimnaziale şi dispune de un internat. Pentru cei selectaţi, cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa sunt suportate din bugetul de stat sau alte surse, din fondurile alocate unităţilor de învăţământ în care învaţă sau locuiesc şi mănâncă.

Cele mai multe cazuri de abandon şcolar provin din rândurile elevilor din mediul rural, acolo unde părinţii au mai multă nevoie de copii la câmp, sunt mai preocupaţi de ceea ce vor pune pe masă sau consideră că cei mici trebuie, mai degrabă, să muncească decât să înveţe carte. Unul din doi copii români trăieşte în sărăcie, iar unul din zece trăieşte în gospodării în care niciunul dintre părinţi nu are un loc de muncă. Sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar, care este destul de ridicat în mediul rural: doar unul din doi copii născuţi la sat ajunge la liceu.

Pentru foarte multe familii din mediul rural este dificil sau, uneori, imposibil să îşi întreţină copiii pe perioada liceului într-un oraş, să le plătească mâncarea, cazarea sau rechizitele necesare. Aşa că acest proiect de lege vine în sprijinul copiilor cu rezultate bune, însă fără resurse financiare", se arată în proiectul de act normativ.

Selecţia anuală a elevilor săraci va fi făcută în baza unor criterii sociale şi de performanţă ce urmează să fie stabilite de Ministerul Educaţiei.

Iniţiativa legislativă va fi transmisă spre aprobare şi Camerei Deputaţilor (forul decizional).

 

Lasă un comentariu