Ziua Armatei Române, 25 octombrie, o zi de glorie şi de cinstire

Distribuie pe:

Soldatul român, a fost mereu însufleţit de iubirea de Patrie şi de dorinţa aprigă de libertate. Pentru aceste două cauze sfinte, el şi-a pus zălog viaţa sa, lăsând acasă, în durere şi lacrimi, părinţi, soţii şi copii. Prin ei, prin aceşti viteji, a fost adusă acasă, adevărata istorie şi reaşezată în drepturile ei fireşti. Şi-au frânt aripile şi visurile tinereţii, aruncându-se în braţele morţii, cu gândul şi încrederea că sacrificiul lor nu va fi zadarnic. Numele lor rămân înscrise cu litere de aur în cartea veşniciei şi a zbuciumatei noastre istorii.

Cu certitudine, un moment simbolic şi emoţionant, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, este şi ziua de 25 Octombrie. În această zi celebrăm fapte de glorie şi cinstim Oştirea Română, pentru devotamentul, pentru sacrificiul dovedit în nobila misiune de a apăra unitatea naţională şi integritatea noastră teritorială. 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească. La această dată, în 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupaţia horthystă Transilvania de Nord.

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, prilej cu care, anul 2015 a fost declarat „Anul veteranilor de război". Filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria", cu sprijinul Garnizoanei Târgu-Mureş, a Prefecturii Mureş, a Consiliului Judeţean Mureş, a unor primării din judeţ şi a altor instituţii din cadrul sistemului naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, au desfăşurat activităţi specifice prin care

şi-au exprimat recunoştinţa faţă de eroii, şi veteranii mureşeni, incluşi într-un proiect denumit sugestiv „Cinstire Eroilor Mureşeni".

Colţul spiritual vă propune astăzi pentru meditaţie poezia „Stalingrad", închinată „Uitatului erou, necuprins în cartea ţării" care îl are ca autor pe concitadinul nostru, Mircea Dorin Istrate.

Pentru moşu, dus departe, lac de lacrimi plâns-a buna

Şi în seri de lungă vară, uşa ne-ncuiată-ntruna

A păzit-o cu privirea, tot sperând că o să-l vadă

Cum veni-va într-o seară şi la masă o să-mi şadă.

 

Între perne calde cina mi-o păstra într-o păstură

Când visa că moşu spus-a, ne-ndoios cu a sa gură

Că de-acum bătaia-i gata şi acasă o să vină,

Că-i de sapă şi de coasă şi că plugu-i o rugină.

 

A venit, mai către vară, cu-n vecin, pe la-nserat

Ce în poarta casei noastre, cu durere l-a lăsat,

Într-o haină militară, şi-un picior de lemn de fag,

Cu Virtutea Militară, şontorog şi-ntr-un toiag.

 

Stalingrad i-a zis tot satul până-n clipa când s-a dus

Mulţumit şi-n uşurare către lumile de sus,

Azi sărmanul veşniceşte în uitare cât îi vara

Fără cineva să spună, cât datoare-i este ţara.

 

Cu ocazia Zilei Armatei României, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război, care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, să le aducem un calduros şi pios omagiu şi să le transmitem gândurile noastre sincere de recunoştinţă veşnică.

Lasă un comentariu