71 de ani de la eliberarea Transilvaniei sărbătorită la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an în 25 octombrie, a fost sărbătorită pe durata a mai multe zile în județul Mureș. Paradă militară, un simpozion, Crosul Armatei, cupă de tir, activități de promovare a profesiei militare, expoziție de armament, sunt doar câteva activități avute cu ocazia acestei sărbători speciale.

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944).

Manifestări importante timp de 4 zile!

În intervalul 19-23 octombrie 2015, în cadrul campaniei naționale „Ziua Armatei României în școli", vor avea loc activități de promovare a profesiei militare în instituții de învățământ din Târgu-Mureș. Miercuri, 21 octombrie, ora 11.00, Poligonul Sângeorgiu de Mureș a găzduit deja tradiționala cupă a presei la tir, iar vineri, 23 octombrie, începând cu ora 12.00, la Cercul Militar Târgu-Mureș a avut loc simpozionul cu tema „Armata României - 71 de ani de la eliberarea teritoriului național". Competiția sportivă de masă „Crosul Armatei", aflată la cea de-a patra ediție, a avut loc în data de 24 octombrie, în zona Parcului municipal. Cel mai așteptat eveniment a fost bineînțeles cel din ziua de duminică,

25 octombrie, când au avut loc depuneri de coroane la Oarba de Mureș și în centrul municipiului Târgu-Mureș, urmate de tradiționala defilare militară a soldaților și jandarmilor. Cu această ocazie și-au depus jurământul tineri boboci de la medicina militară din cadrul UMF Târgu Mureș. Un alt punct interesant a fost și expoziția de tehnică, armament și echipamente militare, în Piața Trandafirilor, mai ales pentru tineri și copii dornici să afle informații despre viața de militar.

Ziua Armatei, sărbătorită în fața Statuii Soldatului Român!

Evenimentul de sărbătorire a Zilei Armatei din municipiul reședință de județ, organizat de Garnizoana Târgu Mureș cu sprijinul Prefecturii Mureș, duminică, 25 octombrie începând cu ora 12.15, a început bineînțeles cu slujba religioasă efectuată de un sobor de preoți. După intonarea Imnului Național au luat cuvântul reprezentanți ai militarilor și veteranilor din județ și ai instituțiilor publice. „Sărbătorim astăzi ziua Armatei Române în contextul în care în acest an s-au împlinit 70 de ani de la sfârșitul celei mai mari conflagrații mondiale soldate cu milioane de victime. Este anul în care, pentru prima oară în istorie, Guvernul României, în dorința de a-și comemora eroii, a declarat 2015 anul veteranilor de război", a declarat general (mr) (r) Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Mureș. A urmat la cuvânt primarul municipiului Târgu-Mureș, dr. Dorin Florea. „Nu poți să aperi istoria acestei țări, eroismul acestui popor, decât dacă ești adeptul zilelor actuale, al noilor concepții, al noilor locuri, al noilor angajamente pe care România le are. De aceea cred că trebuie să oferim armatei române și înaintașilor noștri momentul în care această țară trebuie să-și găsească bucuria și frumusețea ei prin ceea ce oferă cetățenii săi. Îmi doresc teribil să se termine ura, impostura și tot ceea ce caracterizează urât și aduce o pată pe obrazul acestei țări", a declarat edilul local. Ciprian Dobre a vorbit de situația externă în care se află țara noastră . „Eliberarea, în 1944, a teritoriului național al României s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă. La 71 de ani de la acel moment istoric, trăim vremuri în care, la estul graniței Europei, apar declarații și acțiuni care intră în contradicție cu legislația internațională. Tocmai de aceea, punerea în aplicare a Pactului pentru Apărare, inițiat de Președintele Klaus Iohannis, va garanta, prin alocarea unui procent de 2% din PIB pentru Apărare, asigurarea securității cetățenilor români și europeni. De Ziua Armatei Române, le doresc tuturor celor care slujesc sub drapelul tricolor mulțumiri pentru devotamentul lor și succes în activitate. La mulți ani!", a declarat președintele Consiliului Județean Mureș. Prefectul Lucian Goga s-a adresat celor prezenți în numele Guvernului României. „Veșnică recunoștință soldaților români care au adus victoria asupra trupelor germane și ungare, precum și celor 15 mii de eroi căzuți pe câmpul de onoare pentru eliberarea județului Mureș, în toamna anului 1944. În memoria lor, anul 2015 a fost declarat de Guvernul României Anul Veteranilor de Război", a declarat prefectul județului Mureș.

Defilarea ostașilor, aplaudată la scenă deschisă

Cel mai așteptat moment a fost bineînțeles defilarea militarilor și tehnicii de luptă și intervenție din Târgu-Mureș. Militari, forțe speciale și jandarmi au făcut un adevărat spectacol în centrul orașului, fiind aplaudați la scenă deschisă de cei prezenți. „Nu ratez niciodată defilarea militarilor pentru că este un eveniment care mă impresionează de fiecare dată. La mulți ani, armatei române", ne-a spus Ioan Mureșan, prezent la defilare. 

Lasă un comentariu