PUNŢI DE LUMINĂ

Distribuie pe:

Societatea transilvăneană s-a detaşat de multe ori de ansamblul societăţii româneşti, cel puţin prin prisma multiculturalităţii şi a deselor tensiuni interetnice care au frământat-o fără încetare. Caracteristicile ei, în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoţionali, au determinat o nevoie acută de concentrare a valorilor româneşti care să echilibreze infuziile culturale promovate de către minorităţi cu sprijin extern. În acest context, la Târgu Mureş, s-a născut Asociaţia Cultural-Patriotică „Punţi de lumină", o organizaţie condusă de inimoasa doamnă a cuvintelor mureşene, jurnalista şi scriitoarea Mariana Cristescu. Mare lucru, ar ridica din umeri conservatorii, asociaţii, fundaţii şi organizaţii au fost, sunt şi vor fi create mereu pe teritoriul întregii ţări. Nimic mai adevărat! Cu toate acestea, modul în care „Punţile de lumină" se deschid culturii şi în care promovează valorile româneşti, fie ele chiar şi la început de drum, a făcut ca evenimentele organizate sub egida acestei asociaţii să devină piese de bază în angrenajul proceselor care sprijină modelarea spiritului transilvănean.

Cei care au avut privilegiul de a participa măcar la una dintre cele nouă ediţii desfăşurate până în prezent au avut sentimentul că fost atinşi de magia unor momente de înălţare intelectuală atât de necesară dezvoltării personale. Personalităţile marcante ale literaturii contemporane prezente la fiecare dintre ediţii, expoziţiile de pictură, materialele cinematografice şi cărţile lansate cu aceste ocazii sunt ingredientele unei reţete miraculoase de tratare a oricăror boli spirituale de care ar suferi societatea transilvăneană şi nu numai. Citându-l pe distinsul scriitor Răzvan Ducan, putem afirma fără să greşim că ediţiile „Punţilor de lumină" au devenit adevărate „puncţii de lumină". Ca dovadă stă faptul că a trecut aproape o lună de la ultima ediţie şi ecourile ei încă nu s-au stins în inimile participanţilor.

Cu toate că programul fiecărui eveniment este atent stabilit, cu mult timp înainte de data fixată, este lăudabilă flexibilitatea de care dă dovadă gazda şi moderatoarea evenimentelor, inegalabila doamnă Mariana Cristescu, permiţând în acest mod adevărate sesiuni de brainstorming asupra ideilor care se nasc în sânul proiectelor propuse, fie că ele au la bază susţinerea comunităţilor româneşti din alte zone transilvănene, fie că ele sunt derivate ale materialelor prezentate în cadrul evenimentului. Nu ştiu ca domnia sa să fi întors spatele unui proiect de promovarevalorică, pentru că, de obicei, „Punţile de lumină" se desfăşoară în coordonatele principiului potrivit căruia „pentru toţi este un loc sub soare". În ceea ce priveşte titlurile volumelor lansate în cadrul ediţiilor organizate cu o minuţiozitate demnă de un ceasornicar, ele aparţin atât unor scriitori debutanţi sau consacraţi, cât şi traducătorilor care şi-au asumat dificila sarcină de a prezenta publicului român lucrări de renume mondial, fiecare episod al serialului „Punţi de lumină" surprinzând din acest punct de vedere.

În jurul acestui şuvoi de lumină, nu se strâng doar oameni care au de-a face într-un fel sau altul cu literele. Aşa cum razele de soare încălzesc fiecare casă a cărei fereastră este deschisă, tot aşa, în strălucirea „Punţilor de lumină" sunt primiţi să se scalde toţi cei însetaţi de cultură şi toţi cei care simt că pot contribui într-un mod sau altul la risipirea umbrelor care planează asupra spiritului românesc. Aceste punţi, chiar dacă pornesc de la Târgu Mureş, se deschid în toate direcţiile, cu intenţia de a aduce alături de noi lumina cunoaşterii spirituale, intelectuale şi emoţionale. Cea mai potrivită caracterizare pentru Asociaţia Cultural-Patriotică „Punţi de Lumină" găsesc că sunt cuvintele lui Nicolae Titulescu: „Şi chiar dacă nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Şi chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina."

Lasă un comentariu