Persoanele cu dizabilităţi pot apela, prin SMS, numărul de urgenţă 113

Distribuie pe:

De luni, 26 octombrie 2015, persoanele care au dizabilităţi de auz şi (sau) de vorbire pot să folosească numărul unic gratuit 113 pentru a cere ajutor atunci când se află în situaţii de urgenţă.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), persoanele cu dizabilităţi pot să folosească numărul 113 doar după ce îşi înregistrează propriul număr de telefon în baza de date a sistemului pentru apeluri de urgenţă.

„Persoanele cu dizabilităţi de auz şi (sau) vorbire care au o urgenţă trebuie să sune mai întâi la numărul unic 112. Operatorul 112 va răspunde, dar nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul. Aceasta pentru că apelantul va fi identificat automat ca fiind o persoană cu dizabilităţi.

După închiderea apelului, persoana în cauză va primi imediat un SMS cu textul Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului. Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul). Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului. În această situaţie, se indică răspunsuri scurte şi cât se poate de exacte.

În fine, operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar. SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi (sau) vorbire vor fi respinse automat, iar persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor 112".

Persoanele cu dizabilităţi de auz şi (sau) vorbire au la dispoziţie mai multe variante de înregistrare în baza de date a serviciului de urgenţă, şi anume: la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la sediile teritoriale ale STS, prin poştă sau online (pe site-ul www.112.ro), documentele necesare fiind cererea de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal al acesteia, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal (dacă este cazul).

După completarea şi semnarea cererii, se anexează copiile documentelor enumerate mai sus, acestea se pun într-un plic sigilat, care se trimite pe adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Splaiul Independenţei, nr. 323 A, sector 6, Bucureşti, cod poştal 060044. 

Lasă un comentariu