Proiecte educaţionale în şcolile mureşene

Distribuie pe:

Emoţii de toamnă…

Concursul judeţean de creaţie literară - nivel gimnazial - „Poveştile toamnei" 2015-2016, promovat de Şcoala gimnazială „Ion Chinezu" din Sîntana de Mureş, a ajuns la cea de a IV-a ediţie. Este un proiect educaţional la care participă elevi din clasele V-VIII şi cadre didactice îndrumătoare şi are ca scop stimularea creativităţii, a iniţiativei personale, a potenţialului artistic şi creator al elevilor participanţi şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea imaginii şcolii în comunitate. Concursul cuprinde secţiunile Poezie - „Emoţiile toamnei"şi Proză - „Povestea mea".

Înscrierea participanţilor se face până la 15 noiembrie 2015, urmând ca în perioada 16-20 noiembrie lucrările să fie centralizate şi jurizate, iar la 27 noiembrie va avea loc festivitatea de premiere. Manifestarea este organizată de prof. Matyas Simona şi prof. Ramona Fleşeriu. „Considerăm că fiecare dintre noi are o poveste de spus, iar concursul din cadrul proiectului educaţional Poveştile toamnei constituie prilejul de a crea propria poveste. Prin aceasta am urmărit să înţelegem lumea minunată a micii făpturi, o lume a poveştilor frumoase, în care întâlnim prinţi şi prinţese, balauri şi vrăjitoare, o lume care începe cu A fost odată…, o lume în care vom încerca să devenim, noi, poveste", îşi motivează lăudabilul demers cultural, educaţional şi civic doamnele profesoare. Concursul se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

„Mângâierea clipei" - un omagiu adus poeţilor mureşeni

În acelaşi context al preocupării pentru promovarea actului cultural în şcolile mureşene, Colegiul Naţional „AlexandruPapiu Ilarian" din Târgu-Mureş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, organizează cea dintâi ediţie a Concursului municipal de recitare din opera poeţilor mureşeni - „Mângâierea clipei - versuri rost(u)ite cu sufletul", proiect cultural coordonat de prof. dr. Maria Kozak, inspector şcolar Limba şi Literatura Română din cadrul ISJ Mureş, prof. Cristina Ligia Someşan, director al Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian", şi prof. Anca Blaga, profesor de Limba şi Literatura Română, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.

Concursul, destinat elevilor de gimnaziu, se derulează pe două niveluri de studiu: clasele a V-a - a VI-a, respectiv, clasele a VII-a - a VIII-a. Potrivit regulamentului, elevii participanţi, sub supravegherea profesorului coordonator, vor selecta o operă sau vor realiza un colaj din lirica unui poet mureşean, din fiecare unitate şcolară putând participa cel mult 10 elevi.

Înscrierile se fac până la data de 16 noiembrie, concursul desfăşurându-se joi, 19 noiembrie, începând de la ora 14, la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian".

Evenimentul constituie o premieră în sfera de activităţi culturale promovate în mediul şcolar mureşean, organizatorii considerând această activitate drept „un elogiu adus tuturor poeţilor mureşeni, ale căror versuri vor fi mângâiate şi rostite, sperăm, din suflet şi cu tot sufletul".

 

Lasă un comentariu