A DOUA EDIŢIE A ÎNTÂLNIRII ROMÂNILOR

Distribuie pe:

Zilele trecute a avut loc a doua ediţie a întâlnirii românilor de pretutindeni care i-a adus la aceeaşi masă a discuţiilor pe românii din comunităţile istorice sud-dunărene şi pe miniştrii implicaţi în rezolvarea problemei diasporei. Angel Tâlvăr şi Sorin Câmpeanu, aceşti oficiali, au vorbit despre rolul cheie pe care îl are educaţia în păstrarea identităţii istorice. Vestea bună este că statul român este hotărât să-i sprijine pe românii din comunităţile sud-dunărene să studieze în limba maternă la toate nivelurile de şcolarizare prin burse acordate în centre universitare din ţară noastră.

Angel Tâlvăr a vorbit despre obiectivul pe care l-au semnat de curând, se pare că lucrurile se mişcă mai repede decât se aşteptau, sunt mai pozitive. Rezultatele acestor întâlniri vor fi cunoscute mai bine de către comunităţile noastre.

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că protocolul încheiat de către instituţia pe care o reprezintă şi Departamentul Politic pentru Românii de Pretutindeni şi cooperarea instituţională este în domeniul păstrării identităţii naţionale prin educaţie.

Reprezentanţii comunităţilor sud-dunărene au spus că este necesar a îmbunătăţi cadrul existent şi au propus implicarea asociaţiilor la nivelul comunităţii în procesul de selectare a studenţilor bursieri şi au susţinut necesitatea introducerii unor cursuri de cultură şi civilizaţie românească pentru bursieri.

Lasă un comentariu