Investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă, încurajate prin ordonanţă de urgenţă!

Distribuie pe:

În şedinţa de marţi, 27 octombrie 2015, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, mai multe măsuri fiscale în scopul stimulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă, care se vor aplica de 1 ianuarie 2016.

Potrivit actului normativ, începând de anul viitor, se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură, iar cota de impozitare aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice şi juridice, precum şi dividendelor obţinute, din România, de persoane nerezidente, a fost redusă de la 16% la 5%!

O altă măsură se referă la impozitarea microîntreprinderilor şi vizează două aspecte: se majorează plafonul de încadrare în categoria „microîntreprinderi" de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal şi se introduc cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, după cum urmează: 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat şi 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. În prezent, microîntreprinderile plătesc un impozit de 3%, indiferent de numărul de angajaţi pe care îl au.

Prin acelaşi act normativ, se prevăd extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale (categorie în care vor intra şi unităţile de învăţământ particular preuniversitar). Se asigură exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate. Totodată se aprobă prelungirea cu o lună, respectiv până la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea declaraţiilor privind clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă, declaraţiilor privind mijloacele de transport radiate din circulaţie şi a justificărilor eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptăţite. În cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Lasă un comentariu