Expoziție personal George Mircea, la UAP Târgu-Mureș - Abel - „lupta și victoria noastră tragică"

Distribuie pe:

Galeria Uniunii Artiștilor Plastici de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș a găzduit marți, 27 octombrie, vernisajul expoziției personale a tânărului artist plastic George Mircea, intitulată Abel - Cavalerul cu mâna la piept, reunind lucrări de pictură, desen și obiect, pe care autorul le subsumează nevoii de înțelegere a caracterului cognitiv al artei și a realității spirituale pe care aceasta este chemată să o exprime. „«Abel - Cavalerul cu mâna la piept», asemenea mărului, este un simbol al ambivalenței și, mai ales, din perspectivă biblică, întruchipează mitul căderii omului și dezvăluie ca instrument al ispitirii, paradoxul: forma perfectă și culpa inerentă. Cavalerul cu mâna la piept este crucea, este locul și momentul în care miile de conflicte mimetice constituie apogeul violenței și stingerea lor. Este lupta și victoria noastră tragică" - astfel își definește artistul atitudinea estetică, fundamentată pe nevoia de „cod" în pictură, ca liant al comunității artistice, „un legato care are în el ceva sublim și derizoriu, temeinic și labirintic totodată".

Despre autor și lucrările expuse au vorbit dna Mana Bucur, președintele Filialei Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici, Radu Florea, redactor la Radio România Târgu-Mureș, precum și criticul de artă Oliv Mircea, tatăl artistului.

În vârstă de 36 de ani, George Mircea este absolvent al Academiei de Artă „Ioan Andreescu" din Cluj-Napoca și al Universității Naționale de Arte, București. Este doctor în arte vizuale, lector universitar la Universitatea Națională de Arte din București, profesor colaborator al Universității București - Facultatea de Istorie, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Școlii Române din Roma. Lucrările sale au fost expuse în cadrul unor expoziții personale în Italia, Germania, Franța, iar lucrarea sa de doctorat, „Ordine și carnaval" a fost publicată la Editura Paralela 45.

Lasă un comentariu