PĂRINȚII FUMĂTORI DISTRUG... DANTURA COPIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto, citați de descopera.ro, susțin că, alături de tulburări respiratorii, astm sau otită, pe lista riscurilor la care sunt expuși copiii care inhalează fum de țigară se adaugă și efectele nocive asupra danturii. Astfel, copiii în jurul cărora se fumează sunt predispuși la dezvoltarea cariilor.

„Rezultatele cercetărilor noastre sunt clare: la vârsta de 3 ani, 26,7% dintre copiii fumătorilor au carii, comparativ cu 14% în rândul celor cu părinți nefumători. În plus, cu cât expunerea este mai precoce, cu atât riscurile sunt mai mari: astfel, copiii expuși la fum de țigară de la vârsta de 4 luni prezintă un risc dublu de a dezvolta carii la vârsta de 3 ani.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, am monitorizat, timp de 3 ani, peste 76.900 de copii născuți între anii 2004 și 2010 la Kobe, în Japonia. Le-am făcut copiilor mai multe controale, la naștere, la 4, 9 și 18 luni și la 3 ani, pentru a supraveghea starea danturii. În același timp, părinții au răspuns unui chestionar pentru a determina dacă erau fumători și dacă își expuneau copiii la fum de țigară.

Comparând, am constatat că, în țările dezvoltate, prevalența cariilor la nivelul dinților de lapte este de 20,5% la copii între 2 și 5 ani, în timp ce, în Japonia, aceasta ajunge la 25% (la copiii de 3 ani). Cu toate acestea, măsurile de prevenție se limitează la restrângerea consumului de zahăr și la suplimentarea orală cu fluor, dar cariile implică și alți factori, inclusiv cei legați de mediu.

Din studiul nostru rezultă că un loc important în riscul cariilor la copii este nivelul crescut de acid sialic (care favorizează apariția plăcii bacteriene), prezent în gura copiilor expuși la fumatul pasiv", explică oamenii de știință japonezi.

Lasă un comentariu