A început campania de vaccinare antigripală

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, au fost vaccinate peste 80.000 de persoane, anunță Ministerul Sănătății, care a achiziționat, pentru sezonul 2015 - 2016, un număr de 500.000 de doze de vaccin gripal, pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta de peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide.

Reamintim populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos - alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și in special prin gripă.

Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție (spital de boli infecțioase) se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factori de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă", precizează Ministerul Sănătății.

Lasă un comentariu