ÎNTRE OGLINZI PARALELE

Distribuie pe:

Motto: „Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atât de vii! Iar ziua în care vom ceda este ziua în care vom muri!'' („The Day We Die", piesa trupei rock „Goodbye to Gravity")

Mărturisesc, sunt bulversată, caut Adevărul-adevărat şi nu găsesc decât cioburi, fragmente dintr-o realitate dureroasă, cu victime şi figuranţi, cu eroi şi jigodii lacome, cu vinovăţii asumate şi laşităţi mizerabile, cu morţi vii şi suflete moarte, cu discursuri suprarealiste despre un Dumnezeu - chipurile! - crud şi răzbunător şi o Satană manipulatoare de minţi slabe.

Patronii clubului „Colectiv" din Bucureşti (care mai au la activ două incendii!), unde, vineri, au ars, chipurile -„în aşteptarea Halloween-ului", ca nişte torţe, trupuri tinere, au fost reţinuţi, acuzaţi de ucidere şi vătămare din culpă. Încerc să mă obiectivez şi să judec lucrurile „la rece", deşi nu e deloc uşor - sunt şi eu părinte. O incintă neîncăpătoare, cu ferestrele dinspre stradă blocate şi o singură ieşire funcţională, dotată necorespunzător împotriva incendiilor, a devenit iadul de foc al tinerilor veniţi la un concert rock. O trupă apreciată de iubitorii genului îşi lansa noul album. Show-ul pirotehnic ar fi cel care a declanşat incendiul - spun anchetatorii - ucigând - până acum - 32 de persoane (inclusiv doi membri ai formaţiei „Goodbye to Gravity"). Circa 130 de răniţi sunt internaţi în spitalele Capitalei.

Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional.

La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, sunt internate 28 de persoane, dintre care aproape jumătate se află în stare critică sau gravă. „Din păcate, arsurile de căi aeriene nu sunt tratabile, nu există niciun tratament mondial pentru arsuri de căi aeriene, mai ales la nivelul alveolei pulmonare", a explicat medicul Cristian Niţescu, precizând că acestea nu sunt observabile decât în ultimul moment, atunci când există riscul ca pacientul să-şi piardă viaţa.

Doctorul Yarom Shoham, venit din Israel pentru a ajuta la tratarea victimelor incendiului din clubul „Colectiv", a declarat, pentru Mediafax: „Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea, nu aşa. (…) Am venit să ne oferim ajutorul şi expertiza în utilizarea NexoBrid, un produs care înlocuieşte intervenţia chirurgicală pentru arsuri grave. Noi avem experienţă cu acest produs şi am venit să oferim NexoBrid şi ajutorul nostru în folosirea sa. Este folosit acum în spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienţi decât ar fi posibil cu intervenţii chirurgicale. Toţi pacienţii vor fi trataţi azi, acesta este obiectivul, să tratăm toţi pacienţii, să decidem care dintre ei are nevoie de operaţie sau tratament cu NexoBrid şi să-i tratăm pe toţi. Ar fi imposibil să facem acest lucru doar cu intervenţii chirurgicale".

Cinci dintre cei şapte adolescenţi internaţi la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu" (patru băieţi şi trei fete, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani) sunt internaţi la terapie intensivă, având arsuri pe 20-60% din suprafaţa corpului, iar trei din aceştia sunt în stare critică, fiind intubaţi şi ventilaţi mecanic.

Costul tratamentului unei persoane cu arsuri este între 500.000 şi un milion de euro, pentru o perioadă de trei luni, cât poate dura vindecarea unui pacient care a suferit arsuri grave, a declarat, duminică, şeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului „Floreasca". Ioan Lascăr a menţionat că tratamentul unui pacient cu arsuri este mai scump decât un transplant de organe. El a explicat că „numai o alifie cu care se unge un bolnav pe zi costă aprozimativ 1.000 de euro". „Nu contează. Ne costă cât e nevoie", a răspus premierul Victor Ponta, cerând ministrului Sănătăţii şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un program special pentru tratarea şi recuperarea bolnavilor cu arsuri, astfel încât acesta să primească finanţare de la bugetul de stat.

De ce s-a ajuns aici??? Aşteptăm rezultatele anchetei, deşi, destul de străveziu, dar subliminal, am impresia, se vehiculeză ideea că… morţii şi răniţii ar fi vinovaţii principali, invocând ei înşişi spiritele malefice prin muzică şi texte. Îmi permit să am altă părere (măcar atât!) şi să afirm că rock-ul este un gen muzical ca oricare altul, poate fi bun sau prost, cu accente teribiliste chiar, din considerente de… imagine artistică. A purta pantaloni de piele, a zdrăngăni la chitară şi chiar a-ţi pavoaza epiderma, acestea sunt manifestări ale frustrărilor unor generaţii fără orizont. Până la… satanism, însă, e cale lungă. Nu dezvolt aici subiectul, fiindcă ar fi prea multe de spus. Mă voi limita la evidenţe.

Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a venit, luni după-amiază, la locul tragediei, a aprins o lumânare, a îngenunchiat şi s-a rugat: „Mi-am cerut iertare celor decedaţi. I-am cerut iertare şi lui Dumnezeu pentru că noi, noi toţi din ţară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple aşa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor şi guvernelor şi instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să ne cerem iertare celor care au murit şi după aceea să ne rugăm. Noi nu am făcut îndeajuns ce trebuia să facem şi i-am încredinţat milostivirii lui Dumnezeu şi pe ei, care au murit, şi pe cei care au rămas în continuare în viaţă".

Mesaje de solidaritate au venit din toate colţurile lumii civilizate. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, care a ajuns luni seară la Bucureşti, a venit la club, a depus flori şi a aprins lumânări în memoria victimelor, relatează Mediafax.

La Spitalul Militar se află şase răniţi în stare gravă. „Ne aşteptăm să avem nevoie de dializă în zilele următoare, pentru că aceşti pacienţi, prin metabolizarea acelor resturi care există pe piele şi prin metabolizarea produşilor toxici, toţi aceşti produşi vor trece prin rinichi şi, în zilele următoare, ne aşteptăm să intre în insuficienţă renală, o parte dintre ei, motiv pentru care ne-am suplimentat chiturile pentru dializă, dializoarele, suntem pregătiţi", a spus managerul Spitalului Militar.

Şeful Clinicii de Chirurgie plastică de la Spitalul „Floreasca", Ioan Lascăr, a declarat, luni seară, că „Universitatea Politehnica a făcut o evaluare a compoziţiei aerului din «Colectiv», care a relevat «o combinăţie de otrăvuri cum greu şi-ar fi imaginat cineva că există», respectiv de monoxid şi dioxid de carbon, monoxid şi dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen şi xilen. Astfel, chiar dacă iniţial au plecat pe picioare de la club, răniţii au avut apoi o stare de rău. Totodată, cei spitalizaţi au o evoluţie imprevizibilă, nemaiîntâlnită, şi în cazurile în care arsurile nu sunt foarte extinse".

Mii de locuitori ai Capitalei, din alte oraşe ale ţării, şi din Basarabia, s-au aşezat la rând, răbdători, să doneze sânge pentru tinerii aflaţi în pericol. (Un singur exemplu: Campania ,,Donează sânge! Salvează o viaţă!" a început vineri, 30 octombrie, cu voluntarii şi preoţii din Cercul Pastoral nr. 1 şi a continuat cu reprezentanţii din 70 de parohii ale Protopopiatul Slobozia.)

Mihai Neşu a anunţat, printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a fundaţiei sale, că îi va ajuta pe răniţii incendiului de vineri seară din clubul „Colectiv", tinerii afectaţi, dar externaţi, beneficiind de şedinţe gratuite de oxigenoterapie hiperbară. „În cazul intoxicaţiei cu monoxid de carbon oxigenoterapia hiperbară poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, astfel încât persoana afectată nu rămâne cu nicio deficienţă, iar în privinţa arsurilor, acestea se vindecă de cinci ori mai repede, deoarece oxigenul hiperbar lucrează ca un antibiotic şi reduce infecţiile. Vă rugăm distribuiţi mesajul pentru a ajunge la cei în nevoi! Sănătate tuturor!"

Ancheta e în curs de desfăşurare, nu am autoritatea de a da verdicte asupra vinovăţiilor, dar nu pot să nu menţionez valul de caldă solidaritate ce a învăluit victimele ca într-o mantie protectoare a iubirii Aproapelui. Peste zece mii de oameni au participat la un marş al tăcerii în memoria celor arşi de vii în Clubul „Colectiv" - în faţa căruia au fost depuse mii de buchete de flori şi au fost aprinse mii de candele.

Un anunţ postat pe Facebook, intitulat „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!" îi chema pe bucureşteni, ieri seară, în Piaţa Universităţii, la un miting de protest pentru demisia primarului Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, care declara, sâmbătă, că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al Primăriei, Clubul a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Preşedintele Iohannis le-a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv" din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem. Decretele de decorare au fost semnate luni, 2 noiembrie a.c.

Trei centre noi specializate în tratarea arsurilor grave ar putea fi deschise la Iaşi, Timişoara şi Târgu-Mureş, iar dispozitivul din Bucureşti ar putea fi consolidat, în colaborare cu experţi francezi, cu finanţare de la Banca Mondială şi din fonduri structurale europene. Mai bine mai târziu decât niciodată!

Şi totuşi… „Nu vă jucaţi cu moartea! Nu mimaţi nimic din ce este al morţii! Sau n-aţi înţeles că în această lume nu există simboluri, ci numai forme ascunse ale realităţii? Rămâneţi în lumină, jucaţi-vă de-a lumina, fiţi lumină! Pentru a trăi!" (Părintele Savatie Baştovoi, de la Mânăstirea Noul Neamţ, din Moldova).

Îndăznesc să afirm că aceşti tineri nu s-au jucat cu moartea. Alţii s-au jucat, tragic, iresponsabil, cu viaţa lor. Căci iată ce spuneau versurile refrenului din piesa lor, „The Day We Die" („Ziua în care vom muri"): „Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atât de vii! Iar ziua în care vom ceda este ziua în care vom muri!". Chiar vă imaginaţi că avea de gând să cedeze vreunul dintre cei aflaţi acolo???

Lasă un comentariu