Reacţii după demisia premierului Victor Ponta

Distribuie pe:

Ceea ce trebuia să se întâmple, încă demult, s-a întâmplat! Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul de la conducerea Guvernului. O demisie aşteptată. Victor Ponta a făcut un lucru extrem de înţelept, însă, din păcate, abia în momentul în care funia a ajuns la par, iar nemulţumirile populare, ieşirile în stradă şi reproşurile românilor au dat în foc, bulgărele de zăpadă devenind tot mai ameninţător. Solidari cu durerea, cu suferinţa celor atât de tineri trecuţi în lumea liniştii eterne a celor drepţi, solidari cu durerea părinţilor, a rudelor, a celor dragi, românii şi-au dat mâna, uniţi în clipele tragice! Într-o Românie în doliu, o ţară întreagă şi-a condus pe ultimul drum, în oraşele unde au fost înmormântaţi, tinerii morţi în marea tragedie. Devastaţi de cumplita durere, cu sufletele îndoliate, la Bucureşti, în oraşele ţării, ieşiţi în stradă, românii au cerut şi cer ca vinovaţii să dea socoteală!

Întrebarea firească este: de ce demisia domnului Ponta a venit atât de târziu?

Reţinem câteva reacţii după demisia lui Ponta. Adrian Năstase: „Premierul Victor Ponta a făcut un lucru extrem de înţelept: a lăsat fără obiect, prin demisia lui, o acţiune care s-ar fi dezvoltat în bulgăre de zăpadă!". Analistul politic Cristian Pârvulescu: „Gestul premierului de a demisiona a fost unul normal în contextul manifestărilor de stradă (…) Demersul acestuia ar putea fi rezultatul unei presiuni venite din partea propriului său partid - PSD, care nu a vrut să suporte consecinţele amplificării protestelor". Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Demisia premierului Victor Ponta a fost un gest de onoare. Şi-a asumat, în numele tuturor, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile." Cristina Anghel, senator ALDE: „Demisia premierului are loc după o regie proastă şi un scenariu care se repetă". Mircea Geoană, liderul Partidului Social Românesc (PSRO): „Gestul premierului este prea puţin şi prea târziu!". Korodi Attila, deputat UDMR: „Premierul a luat cea mai bună decizie, atunci când şi-a depus mandatul, iar UDMR ar trebui, în perioada următoare, să aibă un dialog cu toate forţele politice". Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „Depunerea mandatului, de către premierul Victor Ponta, a fost o alegere corectă şi normală, un gest absolut firesc". Fostul preşedinte Traian Băsescu: „Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă!". Gabriel Oprea, vicepremier: „După discuţia cu Victor Ponta, am stabilit că demisia este cea mai bună soluţie". Oare de ce nu şi-a prezentat, şi el, demisia?

Acum, după demisia de onoare, a domnului Ponta, anunţată, miercuri, şi la Palatul Parlamentului, precizând că îl va propune prim-ministru interimar pe Mircea Duşa, ministrul Apărării, „preşedintele Klaus Iohannis trebuie să desemneze un premier interimar, iar după consultările cu partidele parlamentare, un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Aceştia sunt paşii constituţionali care trebuie parcurşi, în perioada imediat următoare, pentru formarea unui nou Cabinet".

Un cartof fierbinte, aruncat în mâinile lui Iohannis, ale lui Dragnea, dar şi ale liderilor PNL. Pentru că, „dacă se păstrează Coaliţia, desemnarea unui candidat de premier se va dovedi dificilă". PNL, conştient de acest lucru, va milita pentru alegeri anticipate, decizie greu de pus în practică, mai ales că ele ar trebui să aibă, cam cu jumătate de an înaintea celor la termen!

Mai sunt şi anumite calcule în acele scenarii de culise. Vicepremierul Gabriel Oprea precizează că „UNPR nu-şi va schimba, cu nimic, politica, în sensul că se află într-o coaliţie solidă şi va intra la negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală". La pândă stă şi UDMR, al cărei preşedinte executiv, Kovacs Peter, spune că „Uniunea apreciază decizia premierului Victor Ponta de a-şi asuma responsabilitatea politică şi este deschisă la discuţiile privind soluţiile de rezolvare a situaţiei actuale, inclusiv alegeri anticipate, guvern tehnocrat sau sprijinirea actualei coaliţii guvernamentale sau a unei alte coaliţii majoritare, nou formate". Cu un ochi la făină, cu celălalt la slănină, UDMR este cu gândul la guvernare! Alina Gorghiu, expreşedintele PNL, vrea alegeri anticipate, în timp ce Raluca Turcanu, vicepreşedintele liberal, consideră că, „în acest moment, se pot constitui noi majorităţi parlamentare".

Numai că mereu păţitul român ştie că demisiile trec, problemele rămân!

Sursa: Machivelli.ro

Lasă un comentariu