DESPĂRŢĂMÂNTUL „GHEORGHE OPREAN" DIN TÂRNĂVENI ÎN AL XII-LEA AN DE EXISTENŢĂ (OCTOMBRIE 2003 - OCTOMBRIE 2015)

Distribuie pe:

Era 7 octombrie 2003, o frumoasă după-amiază de toamnă, când sala Femina a Casei de Cultură „ Mihai Eminescu" a găzduit Adunarea de constituire a Despărţământului din Târnăveni al Asociaţiunii „ASTRA". Iniţiativa a aparţinut directorului de atunci al Casei de cultură, ing. Răzvan Ducan, la ale cărui anunţuri au răspuns un grup de iubitori de cultură grupaţi în jurul cenaclului literar „Elena din Ardeal", format din ingineri, cadre didactice, personal medical, tineri studenţi şi elevi dornici de a ieşi din monotonia comportamentului cotidian.

Cei circa 50 de participanţi au fost informaţi despre scopurile Asociaţiunii, au audiat un scurt istoric al acesteia, au luat cunoştinţă despre activitatea şi realizările fostul despărţământ local, despre etapele şi parcursul reconstituirii acestuia. Apoi, rând pe rând au fost prezentate şi aprobate Regulamentul de funcţionare, cererea către Comitetul Central de la Sibiu, s-a schiţat un program propriu de activităţi, s-au ales structurile de conducere şi s-a convenit asupra numelui, acela al lui Gheorghe Oprean, cunoscută personalitate locală, cu mari contribuţii la unitatea naţională şi înălţarea Bisericii strămoşeşti, a fost ales preşedinte profesorul Ionel Covrig. Toată documentaţia a fost trimisă la Comitetul Central de la Sibiu, iar confirmarea constituirii a avut loc la Adunarea Generală de la Sovata- Sângiorgiul de Pădure din 23-25 octombrie 2003.

După un început timid, despărţământul a început să-şi conceapă un stil de muncă propriu, pe deplin conformat măreţelor idealuri ale Asociaţiunii, caracteristica acestuia constând într-un grupaj de generic al conţinutului tematic, care permite reluarea sa cronologică anuală şi chiar lunară, dar în noi modalităţi şi forme de realizare. Parcurgerea acestuia a însemnat un surplus de spiritualitate pentru urbea noastră, iar consemnarea lor o începem cu genericul „Comemorarea marilor evenimente din istoria românilor" - Marea unire, independenţa, ziua eroilor, a Europei sau a armatei, pentru care precizarea ce se cuvine este aceea că nu trece un eveniment istoric pe care despărţământul să nu-l marcheze potrivit şi la care să nu fi participat.

Un alt grupaj tematic este denumit Tradiţii revitalizate „Dragobete - Mărţişor" destinate mai ales tinerilor cu scopul substituirii unor manifestări de import, care nu numai că nu ne sunt specifice, dar şi promovează nonvalori etice. Au fost opt ediţii cu această destinaţie, patru dintre ele în colaborare cu despărţământul vecin de la Sângeorgiu, fiecare cu o intensă mobilizare şi trăire tinerească, mai ales în rândul liceenilor.

Participarea la mari manifestări culturale, de creaţie şi interpretare, prin concursuri, simpozioane, comunicări sau festivaluri organizate de noi sau în alte localităţi, au constituit, prin reuşitele lor, prilej de mândrie pentru astriştii târnăveneni. Având genericul „Fântâna darurilor", „Ocrotiţi de Eminescu", „Mihai Eminescu", „Pagini din istoria oraşului", „Credo" sau „ Veronica Micle" cu o cuprindere nu numai locală, ci şi naţională, acestea au fost ocazii la care participanţii noştri au fost apreciaţi şi chiar de multe ori laureaţi, printre ei fiind Darie Ducan, Birtalan Armanda, Lupşa Lucian, Ganea Roxana, Boar Denisa, Şuşcă Elvira, Bulgăre Loredana, Pop Alina, Popean Loredana, Moldovan Mircea, Suciu Alina, Vasilca Dan, Rusu Roxana şi Răduţ Vlad.

În acelaşi cadru competitiv apreciate au fost intervenţiile şi comunicările de la adunările generale ale ASTREI sau de la simpozionul internaţional „Românii din afara graniţelor", prezentate de preşedintele despărţământului cu teme precum „Aspecte din activitatea despărţământului Târnăveni", „Obiectivele - Astrei în discursurile lui Andrei Bârseanu", „Romul Boilă - personalitate politică şi culturală de pe Târnava Mică" sau „ Formarea conştiinţei de neam a românilor transilvăneni ", „Andrei Bârseanu - preşedintele ASTREI".

Cartea şi creaţia literară au constituit alte momente de apreciat, despărţământul fiind organizator şi colaborator pentru lansarea unor lucrări de autori locali sau din alte centre culturale. Nominalizarea creatorilor locali îi cuprinde pe Răzvan Ducan, Darie Ducan, Daniela Cecilia Bogdan, Aurel Hancu, Viorica Feierdan, Viorica Şutu, Dumitru D.Silitră, Viorica Şutu, Claudia Vodă, Elvira Şuşcă, pe Vanda Ani, coordonatoarea unui cenaclu al elevilor de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu", iar din alte centre, cea mai importantă evidenţiere se cuvine pentru scriitorii şi jurnaliştii Lazăr Lădariu şi Mariana Cristescu, ca şi pentru alţi autori, precum Laurenţiu Stăncioiu, Varujan Vasganian, Mircea Dorin Istrate şi Virgil Pană.

Fiecare început şi mijloc de an a avut activităţi care l-au comemorat pe marele poet naţional Mihai Eminescu prin activităţi semnificative cu denumirea „Eminesciana" şi „Dor de Eminescu"- realizate în preajma zilelor de 15 ianuarie şi 15 iunie cu scopul ca opera eminesciană să fie citită, cunoscută şi apreciată pentru marea contribuţie la dezvoltarea culturii naţionale şi universale.

Marile sărbători creştine, Crăciunul şi Paştele, au fost, de asemenea, în centrul preocupărilor noastre, lor fiindu-le destinate forme şi acţiuni potrivite. Constituirea grupurilor de colindători, participările la festivalurile de colinde, grupajul de forme denumite „Serbări pascale" au constituit conţinutul acestora,

Desfăşurarea activităţilor noastre a făcut posibil un adevărat parteneriat cu casa de cultură, muzeul şi biblioteca municipală, cu unităţile şcolare, cu asociaţia culturală româno-franceză, cu corul „Amicii" şi cu administraţia locală.

De asemenea, fructuoase colaborări au fost cu despărţămintele vecine şi nu numai, precum cel „Central" de la Târgu-Mureş, „Teodor Muică" din Sângeorgiu de Pădure, „Timotei Cipariu" din Blaj, „Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, cu cel din Dej şi Năsăud. Mai notăm reprezentarea noastră la constituirea în comuna Zubreşti din Basarabia a unui nou despărţământ căruia i s-a atribuit numele poetului Grigore Vieru.

Pentru tot acest parcurs din cei zece ani de existenţă, despărţământul nostru a fost apreciat şi răsplătit cu o serie de distincţii, cum ar fi Diploma de Onoare şi Diploma de Excelenţă, Medalia Jubiliară de 50 de ani şi Medalia Aniversară de 150 de ani, Diploma de Merit şi Recunoştinţă.

Acum, la cei doisprezece ani de la constituire, avem prilejul să afirmăm că ASTRA există şi se afirmă în viaţa oraşului, să-i felicităm şi să le mulţumim la toţi membrii astrişti din Târnăveni pentru contribuţia la activităţile desfăşurate şi la rezultatele obţinute, să-i îndemnăm pe viitor la un mai mult şi mai mare aport pentru împlinirea idealurilor astriste, care sunt ale tuturor românilor şi de aceea la unison să urăm un din inimă „VIVAT, CRESCAT, FLOREAT - ASTRA" !

Lasă un comentariu