Belșug și voie bună la Mălâncrav

Distribuie pe:

Satul Mălâncrav, comuna Laslea, așezat la interferența județelor Sibiu și Mureș, mai apropiat de Sighișoara decât de altă localitate sibiană, a devenit cunoscut odată cu hălăduirile prin ținuturile transilvane ale prințului Charles, al Marii Britanii, cel care și-a făcut un cult din a promova frumusețile acestor binecuvântate transilvane locuri.

Diverse asociații și fundații nonguvernamentale, printre care Fundația „Mihai Eminescu Trust" au inițiat proiecte ca să scoată la lumină meșteșuguri tradiționale vechi, ce au darul să trezească curiozitatea turiștilor sosiți te miri din ce țară a lumii, tot mai numeroși de la an la an.

De curând, la Mălâncrav, s-a desfășurat „Sărbătoarea recoltei", despre a cărei însemnătate ne-a vorbit Caroline Fernolend, directorul fundației amintite și locuitor al cunoscutului sat Viscri, agreat de prințul Charles, cel care a cumpărat una din casele săsești amenajate: „Această sărbătoare pune în valoare patrimoniul viu și material al localității, meșteșugurile, tradițiile: țesăturile la război, iile cusute, împletiturile de nuiele, cărămida și țigla arse, ciopliturile din lemn necesare construcțiilor de tot felul, pâinea de casă făcută în cuptorul în care s-au ars lemne, cocăturile de casă făcute de socăcițe harnice și pricepute, prăjituri tradiționale de sezon, bogăția livezilor, merele puse spre vânzare, gemurile, dulcețurile de toate felurile și programul artiștilor rurali. Proiectului a început în luna martie și se va finaliza în luna aprilie 2016".

La programul artistic de o frumusețe aparte, și-au dat concursul cunoscutul grup vocal folcloric „Tarnava Mare" din satul Țopa, condus de inimoasa Eusevia Șuteu, Lorena Filipescu, doinitorul Vasile Pora, iubitoarea de cânt popular Doina Pintea, mai tânăra formație de dansuri din Laslea și corala preoților din Mediaș. Tot acest program a avut scopul de a promova și pune în valoare în cadrul comunității, pe lângă cântecul popular românesc, și meșteșuguri încă existente, dar pe cale să dispară.

În satul Mălâncrav, există impunătoarea biserică evangelică fortificată, cu fresce unice, și conacul Apafi, restaurat de Fundația „Mihai Eminescu Trust", care arată splendid. Satul are oameni harnici care, în afară de munca în agricultură și creșterea animalelor, practică îndeletniciri în domeniul meșteșugurilor, întrucât oportunitățile în domeniul serviciilor sunt limitate.

Fundația „Mihai Eminescu Trust" a derulat până în prezent peste 1.200 de proiecte, a realizat un site profesional de prezentare pentru casele de oaspeți din localitățile rurale, cu menirea să atragă spre aceste locuri mult mai mulți turiști. În cadrul fundației, s-au organizat cursuri pentru diferite meserii, cu aportul unor instituții acreditate în vederea eliberării diplomelor recunoscute pe plan național și european, în ceea ce privește lucrările de reabilitare a unor vestigii istorice cu materiale tradiționale.

La Mălâncrav, există o firmă de sine stătătoare, cu renume în lucrări și restaurări în domeniul bisericilor fortificate. Datorită seriozității, au mai multe comenzi decât pot onora. Din păcate, tot mai multe case sunt hăcuite de frumoasele ferestre, înlocuite de termopane, ceea ce le răpește din frumusețe și autenticitate.

Domnul Ioan Onea, primarul comunei Laslea, ne-a spus că are o relație specială cu Fundația „Mihai Eminescu Trust", întrucât aceasta promovează în țară și străinătate tot ce are satul Mălâncrav mai reprezentativ și mai bun: tradiție, cultură și manifestări artistice cu priză la public.

Am rămas plăcut surprins la vederea drumurilor asfaltate spre satele ce compun comuna Laslea, ceea ce denotă preocuparea și implicarea Primăriei, a primarului.

„Ne putem mândri și cu școlile noastre, chiar în satul Mălâncrav este construită și dată în folosință o nouă școală modernă, construită cu fonduri de la Banca Mondială. Între localitățile cu număr mai mic de elevi, transportul acestora se face cu microbuze. Există în lucru terenul de fotbal, a cărui construcție este criticată, deoarece trebuia finalizat în anul 2012. Fondurile alocate nu s-au mai distribuit pentru finalizarea lucrărilor, iar Consiliul Local a aprobat bani de la buget, cu care s-a reușit ridicarea vestiarelor. Avem două echipe de fotbal, constituite cu jucători numai din comună, înscrise în campionatele județene, cu care comunitatea se mândrește", ne-a declarat primarul Ioan Onea.

„Sărbătoarea Recoltei" sărbătorită la Mălâncrav a fost prilej de bucurie pentru toți sătenii și invitații lor, iar programul artistic bine ales a făcut o preafrumoasă duminică cu un soare strălucitor să descrețească frunți, jocul și cântecul umplând inimile celor prezenți de seninătate și bucurie.

Lasă un comentariu