Vocea străzii a înfricoșat clasa politică!

Distribuie pe:

După ce președintele Klaus Iohannis considera că „demisia Guvernului s-a produs târziu, foarte târziu, și au murit oameni, ca această demisie să se producă", după ce l-a desemnat pe Sorin Câmpeanu, ministrul Educației Naționale, în funcția de premier interimar, a convocat, conform prevederilor constituționale, partidele și formațiunile parlamentare la consultări privind o viitoare propunere a candidatului pentru postul de premier, candidat care urmează să fie votat în Parlament. Ca de obicei, reacțiile de după demisie și de după consultările care au avut loc sunt diverse. Președintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă: „Colegii mei sunt supărați că un Guvern, performant, a trebuit să demisioneze din cauze ce nu țin de guvernare!". Oare chiar așa să fie, domnule Dragnea? Chiar să nu fie gestul lui Ponta unul de normalitate politică, un act de demnitate, în urma unei decizii care echivalează cu demiterea întregului Executiv? În istoria postdecembristă, Guvernul Ponta este al patrulea care cade, nu prin alegeri, ci prin mișcări de stradă: Guvernele Petre Roman (septembrie 1991, în urma mineriadei), Emil Boc (după gafele privind tăierile salariilor și a pensiilor), Mihai Răzvan Ungureanu (prin moțiunea de cenzură) și acum Cabinetul Victor Ponta (cădere impusă de vocea străzii, de presiunea publică a societății civile).

La Cotroceni, unde, în premieră, președintele Iohannis a invitat la discuții, și societatea civilă, și pe reprezentanții manifestărilor de stradă, pentru formarea noului guvern, opiniile au fost diverse. „Mai întâi - spune Liviu Dragnea, președintele PSD - trebuie să facem un pachet de obiective.

Nu vreau să plecăm de la a nominaliza o persoană!". Apoi, Liviu Dragnea a continuat, după ce, doar cu o zi înainte, respingea posibilitatea alegerilor anticipate, probabil pe fondul protestelor de stradă: „Suntem deschiși la orice variantă (…) Nu excludem varianta alegerilor anticipate." Varujan Pambuccian, liderul deputaților minorităților naționale: „Anticipatele nu sunt o soluție, ci un guvern tehnocrat sau de uniune națională." Alina Gorghiu, copreședinte al PNL: „Nu am făcut nicio propunere de premier, dorim alegeri parlamentare anticipate. Susținem că una din căile constituționale, pentru a se ajunge la anticipate, este demisia tuturor parlamentarilor." Kelemen Hunor, președintele UDMR: „UDMR susține ideea unui guvern tehnocrat, care să organizeze alegeri parlamentare, înainte de termen." Mircea Ionescu Quintus, președintele de onoare al PNL: „E nevoie să ajungem la alegeri anticipate, în măsura în care constituțional este posibil." Marko Bela, senator UDMR: „Ce s-a întâmplat, în ultimele zile, pare că se prăbușește un sistem politic, și anume democrația parlamentară." Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte ALDE: „Alegerile anticipate, organizate de un guvern interimar, ar conduce, din nou, la un Legislativ cu 600 de parlamentari." Radu Popa, liderul grupului național-democrat: „Deputații acestui grup vor demisiona din Parlament, în aceeași zi și la aceeași oră, cu parlamentarii PNL." Sebastian Grapă, senator UNPR: „Sunt dispus să demisionez din Parlament, când va demisiona și președintele Iohannis!". Adică, trosc-pleosc!

Ciudat lucru! Cu toate că demisia Guvernului Ponta, în urma situației create, a deschis lupta pentru putere, de la consultările de la Cotroceni liderii partidelor parlamentare au ieșit fără niciun rezultat concret, ferindu-se să facă o propunere clară privind candidatura unui premier din partidele lor. Niciunul din partidele mari - PSD și PNL - nu doresc, de fapt, să-și asume guvernarea, de teama vocii străzii, care se ridică, tot mai auzită, împotriva întregii clase politice!

 

Sursa: Machiavelli.ro

 

Foto: Târgumureșeni, ieșiți în stradă, joi seară, în semn de solidaritate cu manifestanții din București

 

Lasă un comentariu