Concurs de geografie la „Papiu"

Distribuie pe:

În data de 27 octombrie 2015 a avut loc cea de-a XI-a ediție a Concursului județean interliceal de geografie „Simion Văsieș". Acesta s-a desfășurat la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" și a fost coordonat de domnul profesor de geografie dr. Hadrian-V. Conțiu alături de doamna profesor dr. Andreea Conțiu.

Concursul are ca scop testarea cunoștințelor tinerilor pasionați de geografie, având de asemenea o structură aparte. Probele fiind variate, elevii au trebuit să recunoască tipuri de medii, inclusiv componente ale acestora și anume climate, unități de relief sau râuri și lacuri. De asemenea, aceștia au fost nevoiți să asocieze imagini cu tipurile de medii reprezentate, ca mai apoi să recunoască climograme, pentru a identifica tipul de mediu căruia îi aparțin. Printre altele se numără și recunoașterea unor deșerturi și plasarea lor pe hartă, a unor arii protejate din județul Mureș, pentru a fi capabili să analizeze o arie protejată. Toate acestea, pe baza unei bibliografii prestabilite, ce a fost distribuită tuturor profesorilor de specialitate din județ.

Câștigătorii acestei ediții au fost membrii echipajului Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian", anume Oprea Maria și Bozdog Mira. Cei ce au câștigat locul doi sunt membrii echipajului Liceului Vocațional „Mihai Eminescu", Nistor Dorel Andrei și Ciortea Eduard-Titus. Premiul trei a fost cucerit de echipajul provenit de la Colegiul Național „Unirea", format din Covaciu Tudor și Ioana Gligor, pentru ca mențiunea să fie oferită membrilor echipajului Colegiului Economic „Transilvania", Beica Flavia alături de Șipoș Arnold.

Acest concurs a fost inițiat acum unsprezece ani, la inițiativa prof. dr. Hadrian-V. Conțiu, vicepreședintele filialei Mureș a Societății de Geografie din România (S.G.R.), și a celorlalți membri, în memoria renumitului profesor și director al colegiului în care competiția a avut loc. Au fost prezenți profesorii îndrumători ai elevilor, precum și președintele S.G.R, filiala Mureș, domnul profesor dr. Dumitru Voicu, concursul realizându-se cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, reprezentat de domnul inspector de geografie și biologie, prof. Florin Pop. De menționat este faptul că bunul-mers al acestui eveniment a fost asigurat de membrii Clubului GeoArt al Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian", iar în timp ce juriul delibera, a fost prezentată o lucrare a elevului Dragoș Burghelia din clasa a XII-a E, cu tema „Dimitrie Cantemir - domnitor enciclopedic", acesta fiind unul dintre marii geografi ai poporului nostru.

Ne bucură aceste metode de încurajare și testare a tinerilor elevi întrucât ei au nevoie de o formare și muncă temeinică acum, pentru a deveni specialiștii geografi ai României de mâine.

Lasă un comentariu