SOMNAMBULII NU RESIMT DUREREA

Distribuie pe:

Cercetătorii francezi în neurologie de la Spitalul Universitar „Gui-de-Chauliac”, din Montpellier, citați de descopera.ro, susțin că somnambulii nu resimt durerea (în timpul episoadelor de somnambulism), ceea ce mărește riscul de a se răni. În schimb, în timpul zilei, somnambulii suferă foarte mult din cauza durerilor de cap sau a altor dureri cronice.

„În studiul nostru, realizat pe 100 de pacienți afectați de somnambulism, am analizat calitatea somnului, durerile acuzate (dureri cronice, dureri de cap), simptomele depresive și calitatea vieții pacienților somnambuli în raport cu alți 100 de adulți care nu prezentau tulburări de somn.

Astfel, am demonstrat să somnambulii sufereau mai frecvent de migrene decât celelalte persoane, dar prezentau și stări de somnolență în timpul zilei, stări depresive și insomnii. Dacă somnambulii acuză dureri cronice în timpul zilei, lucrurile stau cu totul altfel în timpul crizelor nocturne. Potrivit studiului, 79% din somnambulii care suferă de parasomnii violente (mișcări, coșmaruri și plimbări inconștiente în timpul somnului) nu resimt niciun fel de durere în timpul acestor episoade, fiind expuși unui risc crescut de a se răni. Deci, există o legătură între somnambulism și dereglarea sistemului de percepție a durerii.

Cele mai multe episoade de somnambulism sunt inofensive. În afară de faptul că somnul adânc este fragmentat, plimbările în somn sunt de obicei scurte și nu prezintă niciun pericol sau acesta este minim. În cazuri rare, pericolul poate fi mai mare și somnambulii se pot răni sau pot pune alte persoane în pericol.

Un somnambul trezit brusc poate fi dezorientat și confuz, neavând capacitatea de a ieși normal din starea de somn, de aceea trebuie acționat cu prudență și calm, iar persoana respectivă trebuie condusă în pat. Deși se crede că somnambulii nu știu ce fac, acest lucru este valabil mai mult la copii și adolescenți, pe când mulți dintre adulți își amintesc ceea ce au făcut în timpul episoadelor de somnambulism.

Unele persoane își amintesc chiar și ce au gândit și ce emoții au avut”, afirmă oamenii francezi de știință.

 

Lasă un comentariu