În luna octombrie 2015, 65 DE MUREŞENI AU MUNCIT LA NEGRU

Distribuie pe:

În cursul lunii octombrie 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureş a efectuat 98 acţiuni de control, din care 76 în domeniul relaţiilor de muncăşi 22 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, obiectivul principal fiind identificarea muncii nedeclarate.

Cu ocazia acestor verificări, au fost identificate 14 persoane care lucrau fără forme legale şi 51 persoane care prestau muncă nedeclarată, motive pentru care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru 49 agenţi economici, dintre care 36 de amenzi, în cuantum total de 264.800 lei.

Totodată, au fost efectuate verificări pe timpul nopţii la agenţi economici care au ca obiect de activitate restaurante şi comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, fiind aplicate 4 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea art.119 din Legea 53/2003 republicată, conform căruia angajatorul are obligaţia săţină evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat.

Inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au aplicat sancţiuni pentru 7 angajatori, constatându-se 11 neconformităţi în domeniu, astfel încât au fost aplicate 9 avertismente şi două amenzi, în cuantum de 14.000 lei. Domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionaţi cu amendă sunt comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzarea echipamentelor electrice şi electrotehnice pentru autovehicule

şi pentru motoare de autovehicule. În aceeaşi perioadă, au fost avizate 15 dosare de cercetare a evenimentelor depuse de către angajatori.

Din păcate, tot în cursul lunii octombrie, au avut loc două accidente de muncă mortale, care sunt

în curs de cercetare, conform unui comunicat de presă, semnat de jrs. Eva Man, inspector-şef al ITM Mureş. 

Lasă un comentariu