La Oneşti, SUB SEMNUL POEZIEI

Distribuie pe:

Într-o seară de noiembrie, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti" din Oneşti a devenit refugiul unei întâlniri speciale pline de lumină: lansarea cărţii «Octombrie», autor prof. Cristina Aivănesei şi vernisajul expoziţiei de pictură a elevei Bianca Gură. Nu întâmplător, manifestarea a purtat numele: «Două vârste într-un singur anotimp.», două arte într-un singur gând.

Gazda acestei întâlniri a fost directoarea Bibliotecii «Radu Rosetti», doamna Elena Şerbu, cea care face ca această instituţie să fie un spaţiu viu, unde cartea hrăneşte sufletele însetate de cultură. În acea seară, atmosfera era cu adevărat efervescentă, întrucât ne aflam în plină desfăşurare a Nocturnei Bibliotecii, materializată în diverse activităţi culturale.

Invitatul special al serii a fost Nicolae Băciuţ, din Târgu-Mureş, un scriitor binecuvântat, care a înnobilat seara prin valoroasele mărturisiri, prin dantelăriile de cuvinte rostite. Publicul a fost cucerit de farmecul acestui scriitor, care a oferit lecţia iubirii faţă de cuvânt şi faţă de cărţile care ne schimba viaţa. Rostindu-se pe sine prin cuvânt, ne-a oferit emoţii şi măreţe momente lirice. Această conştiinţă artistică a revărsat asupra tuturor celor prezenţi lumina poeziei.

Un alt invitat al autoarei a fost scriitorul C-tin Theodor Ciobanu, fostul profesor de limba română. După cum mărturiseşte autoarea cărţii, «întâlnirea cu acest dascăl i-a marcat destinul şi a făcut-o să iubească literatura.» Discursul d-lui Ciobanu a fost de asemenea emoţionant, mai ales că în sală mai erau şi alţi foşti elevi ai dumnealui.

Au urmat două momente artistice, în care Ilie Ada şi Anca Simion au rostit cu voci tremurânde versuri din creaţiile poetului Băciuţ: poeziile Toamna şi Te privesc într-o frunză din volumul Poeme verzi pe pereţi. Au fost dovada vie a mărturisirii făcute de poet:«Eu cred că e o şansa extraordinară să ajungi să fii cunoscut de cititori. ...Sper ca tinerii mei cititori să se fi regăsit în poemele mele.»

A doua vârstă din anotimp a fost Bianca Gură, o adolescentă pasionată de pictură. Tablourile ei, în mare parte chipuri, au miresmele distilate într-un suflet sensibil şi s-au bucurat de aprecierea celor prezenţi, mai ales ca a fost prima ei expoziţie, un vis împlinit. Despre talentul ei a vorbit şi d-na profesoara Beatrice Păsoi, cea care i-a pus pentru prima data penelul în mână.

Seara s-a încheiat în aceeaşi atmosfera magică în care a început, când Diana Andronic, elevă tot la Şcoala Gimnazială nr. 1 Oneşti a mângâiat sufletele cântând o piesă la fel de senină ca şi sufletul ei.

Am rămas aşadar, cu porţile POEZIEI larg deschise, năzuind că sub aura protectoare a ei vom fi mai buni, mai curaţi. În vârtejul de revelaţii şi emoţii, scriitorul Nicolae Băciut ne-a făcut un dar de preţ luându-ne de mână pentru a păşi alături de el pe un drum de cuvânt şi de mare dragoste. Vă mulţumim!

Lasă un comentariu