„SUSŢIN MARŞUL DEMNITĂŢII"

Distribuie pe:

„Susţin marşul demnităţii" este deviza pe care au purtat-o în piept salariaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş, în protestul spontan organizat joi, 12 noiembrie 2015, la ora 11, la sediul instituţiei. Acţiunea a fost susţinută la nivelul întregii ţări de către angajaţii A.N.A.F., reprezentând al doilea pas după protestul similar desfăşurat pe data de 4 noiembrie 2015. În contextul tensiunilor generale de pe teritoriul ţării, la sfârşitul lunii octombrie, a fost aprobată o mărire salarială pentru angajaţii A.N.A.F., însă doar pentru cei din aparatul central, fiind ignoraţi total funcţionarii din teritoriu, înţelegând prin teritoriu administraţiile judeţene şi serviciile fiscale orăşeneşti care asigură interfaţa nemijlocită cu contribuabilii, şi care îşi asumă în concret responsabilităţile decurgând din aplicarea actelor normative de natură fiscală. Urmare primei acţiuni de protest, prin care se solicita ca toţi angajaţii care îşi desfăşoară activitatea sub semnul A.N.A.F. să beneficieze de salarii majorate, a apărut în zona media o mişcare anti-finanţistă, periculoasă din punctul de vedere al atribuţiilor A.N.A.F. de administrare şi colectare a veniturilor statului, cu mesaje care incitau populaţia să solicite, în acţiunile cu tente reformatoare, eliberarea din funcţie a tuturor funcţionarilor publici, sau cel puţin a celor cu peste treizeci de ani vechime.

Ţesătura de intrigi şi interese ascunse a continuat să devină tot mai deasă şi în acest domeniu, culminând cu demiterea şefilor din administraţii judeţene, care, pe parcursul derulării unor examene de promovare în grad în cadrul unităţilor pe care le conduceau, au refuzat amestecul unor reprezentanţi ai A.N.A.F. în procesul de promovare locală. Ca urmare a demiterilor din funcţii, niciun salariat nu a fost promovat, scenariu rezervat se pare şi examinărilor anunţate pentru alte judeţe în decursul lunii noiembrie.

Deranjaţi de atitudinea vădit revanşardă a A.N.A.F., şi de defăimarea continuă a unei meserii considerate ingrată şi de mare responsabilitate, nesusţinută nici măcar de către propriile foruri centrale, salariaţii au organizat al doilea protest, înscriind, ca prim punct pe lista cererilor, demiterea preşedintelui A.N.A.F., Gelu Diaconu. Acesta acuză sindicatul funcţionarilor publici de manipulare, transmiţând tuturor salariaţilor ANAF un mesaj cu textul: „Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credinţă, care muncesc zilnic, şi contribuie din plin la reforma ANAF, nu vor cădea în capcana manipulării unui personaj lipsit de substanţă profesională, morală şi umană, căţărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale. Un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituţie fundamentală a statului român" - Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF.

Întrebându-i, însă, pe protagoniştii protestului care ar fi doleanţele lor, aceştia au răspuns unanim că doresc să fie trataţi cu respect, să li se acorde toate drepturile legal prevăzute, de la cele salariale şi până la cele privind promovarea profesională şi privind plata orelor suplimentare efectuate în exercitarea atribuţiilor ce le revin, deziderate care au convingerea că nu le pot obţine atâta timp cât preşedintele A.N.A.F. manifestă un comportament selectiv, preferenţial pentru angajaţii din aparatul central. Funcţionarii publici angajaţi ai A.N.A.F. au asigurat că vor susţine „Marşul demnităţii", până când aşa-zisă Reformă A.N.A.F. va lua în considerare şi interesele tuturor salariaţilor.

 

Lasă un comentariu