O CRUCE NOUĂ PENTRU IOAN ALEXANDRU

Distribuie pe:

După cum se ştie, Ioan Alexandru (născut la 24 decembrie 1941, la Topa Mică, jud. Cluj) a murit în 16 septembrie 2000, la Bonn.

Împrejurările au făcut să nu fie înmormântat nici la Cimitirul Bellu, nici la Mănăstirea Rohia, de care era profund legat, nici acasă, în Topa Mică, ci la Mănăstirea Nicula.

Pentru că consătenii lui au acest of al nereîntoarcerii lui Ioan Alexandru în satul din care a plecat, s-au gândit să ridice, totuşi, o cruce în memoria lui Ioan Alexandru şi la Topa Mică. Primarul comunei Sânpaul, de care aparţine Topa Mică, cu entuziasmul său binecunoscut, a comandat o cruce identică cu cea aflată la mormântul poetului de la Mănăstirea Nicula.

Crucea a fost realizată de meşterul Vasile Condor şi va fi amplasată între bisericăşi mormântul preotului Vasile Cosma, cel care a scris „5 sate din Ardeal".

Pe cruce, în faţă, e scris: „Ridicată în anul 2015, spre neuitarea şi cinstirea poetului Ioan Alexandru. Crucea este o replică a celei de la mormântul aflat la Mănăstirea Nicula. Deasupra stinsului pământ, Lumină lină, Logos sfânt.", iar în spate: „Ridicată cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Andrei, de către meşterul Vasile Condor".

Crucea va fi sfinţită sâmbătă, 14 noiembrie 2015, cu participarea ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, care participă la Topa Mică la o conferinţă preoţească, la care vor fi prezenţi peste şaizeci de preoţi.

La slujba de sfinţire va participa şi Nicolae Băciuţ, care a tipărit recent volumul de evocări, amintiri, texte de criticăşi istorie literară „Întoarcerea lui Ioan Alexandru", Editura „Vatra veche" 2015, şi care va evoca personalitatea poetului Ioan Alexandru şi va susţine un recital liric din poezia românească contemporană.

 

Lasă un comentariu