SĂNĂTATEA ALBINELOR

Distribuie pe:

În organizarea Asociației Crescătorilor de Albine din județul Mureș, președinte ing. Vasile Bota, și S.C. Apicola SRL, director ing. Cristina Cojocaru, la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu'" din Târgu-Mureș, director profesor Dumitru Matei, miercuri, 12 noiembrie 2015, a fost organizat Simpozionul cu tema „Sănătatea albinelor."

În deschiderea simpozionului, ing. Vasile Bota, președintele ACA Mureș, spunea: „În fiecare an organizăm cursuri ale învățământului apicol de masă. Anul acesta debutăm sub formă de simpozion și avem invitați de onoare: dr. ing. Tofalvi Melinda din Corund, județul Harghita, dr. ing. Bogdan Gherman, de la USAVM Cluj-Napoca și pe dr. medic veterinar Bogdan Poncea, de la S.C. ICADA S.A. București.

Prezentarea făcută de către dr. ing. Tofalvi Melinda a scos în evidență bolile albinelor cunoscute de către apicultori, cărora mierea le este împuținată, ceea ce face ca natura să fie într-o armonie, într-o corespondență cu plantele, ca albinele să poată să facă polenizarea. În continuare vorbitoarea arăta că pentru ca albinele să fie sănătoase este necesar să se asigure mai mute condiții de trai acestora.

În continuare a vorbit dr. ing. Bogdan Gherman de la UASAMV Cluj-Napoca, care a prezentat expunerea „Perspective globale asupra răspândirii albinelor." Cu o documentată expunere, vorbitorul, ajutat de proiectarea pe ecran a unor planșe, a făcut cunoscută o importantă imagine asupra creșterii albinelor pe glob. Acesta a arătat că nu este important dacă unui stupar îi pier un număr de câteva zeci de albine, iar arătat multe probleme legate de viața și sănătatea albinelor pe care toți crescătorii de albine le cunosc.

În final a luat cuvântul dr. medic veterinar Bogdan Poncea de la S.C. ICADA S.A. București, care a arătat că albinele pot să se îmbolnăvească de Loca european, Loca americană, Gândacul mic de stup. În continuare a arătat modul și medicamentele care se pot folosi în tratarea acestor boli, făcând și unele recomandări în cazurile de îmbolnăvire a albinelor. Desigur, aceste recomandări ale celor trei specialiști au fost ascultate cu interes, drept dovadă că în final au pus întrebări celor trei specialiști reprezentanții din Sighișoara, Luduș, Reghin și Cucerdea. Răspunsurile au fost pe măsură, iar cei care au adresat aceste întrebări au fost mulțumiți.

A fost un simpozion interesant la care cei care au participat au avut de auzit lucruri interesante și au avut de învățat multe lucruri din taina creșterii albinelor.

Lasă un comentariu