STRESUL NE ÎNGRAȘĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich, citați de descopera.ro, susțin că stresul perturbă funcționarea anumitor regiuni ale creierului, având drept consecință favorizarea consumului de alimente nesănătoase, ceea ce duce la creșterea în greutate.

„Oamenii se confruntă zilnic cu situații care produc stres ușor sau moderat. Unii reușesc să gestioneze bine aceste episoade, iar alții, mai puțin. Episoadele de stres repetate pot avea repercusiuni neașteptate, îndeosebi în plan alimentar. Noi am efectuat o serie de experimente, constând mai întâi în declanșarea unui stres la o parte dintre participanții la studiu și propunând, apoi, tuturor (persoane stresate și nestresate) să aleagă dintr-o gamă de alimente mai mult sau mai puțin sănătoase.

Testele au fost repetate de câteva ori, iar concluzia a fost că stresul face ca oamenii să prefere cele mai apetisante alimente, dar și cele mai puțin sănătoase. Mult mai interesant este faptul că observarea activității cerebrale în timpul experimentului arată că stresul perturbă două regiuni bine definite: cea asociată cu gestionarea emoțiilor și cea implicată în motivație. Acest lucru sugerează că stresul acut duce la pierderea momentană a controlului, însă atunci când episoadele de stres se adună, pierderile momentane de control se acumulează, iar riscul de creștere în greutate devine grav.

În viitor, vom studia și felul în care gestionarea stresului (prin tehnici de relaxare, activitate fizică, susținere afectivă) poate contribui la un control mai bun al acestor situații", declară oamenii de știință elvețieni.

Lasă un comentariu