14 noiembrie - ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

Distribuie pe:

La inițiativa Federației Internaționale de Diabet și a Organizației Mondiale a Sănătății, 14 noiembrie este declarată Ziua Mondială a Diabetului, eveniment menit a oferi o mai bună informare persoanelor care suferă de această boală, dar și publicului, în general, pentru a conștientiza riscurile și consecințele pe termen lung pe care aceasta le implică.

Conform statisticilor întocmite de Organizația Mondială a Sănătății, diabetul afectează peste 340 de milioane de persoane în întreaga lume; numărul lor este în creștere, estimându-se că până în anul 2030 se va ajunge la peste 550 de milioane. Specialiștii arată că, printre altele, diabetul crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular, reprezintă una din principalele cauze de insuficiență renală, iar complicațiile pe termen lung sunt retinopatia diabetică (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei, ceea ce poate duce la orbire), neuropatia diabetică, o complicație în care sunt afectați nervii și care, în asociație cu o circulație sanguină deficitară la nivelul membrelor inferioare, crește riscul de ulcerații și amputații la acest nivel.

 Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate citată de Agerpres, aproximativ 700.000 de români suferă de diabet.  

Ziua de 14 noiembrie este marcată la nivel internațional de către toate asociațiile Federației Internaționale a Diabetului, prin ample campanii de informare, derulate, în perioada 2014-2016, sub genericul „O viață sănătoasă și diabetul". Tema specifică în acest an este „Alimentația sănătoasă și diabetul", în situația în care frecvența diabetului zaharat în rândul copiilor și adolescenților crește, în fiecare an, cu 3-5%, din cauza vieții sedentare și a alimentației nesănătoase.

Promotorii campaniei avertizează că lipsa mișcării, obezitatea, stresul și alimentația nesănătoasă sunt factori declanșatori ai bolii, iar depistarea timpurie este esențială. 

Lasă un comentariu