PIELE ARTIFICIALĂ CU SIMȚ TACTIL

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, citați de descopera.ro, susțin că au creat în laborator piele artificială cu aceleași capacități tactile precum epiderma umană.

„În studiul nostru, am reușit să trimitem șoarecilor senzația tactilă ca un impuls electric către celulele creierului, aceste impulsuri fiind asemănătoare simțurilor tactile ale oamenilor.

Pielea artificială, elastică și flexibilă, este realizată dintr-un cauciuc sintetic, conceput ca o structură care va face deosebire între sensibilitate și presiune printr-o piramidă la scară mică (un fel de miniarcuri interne). Am stropit, apoi, cauciucul sensibil la presiune cu nanotuburi de carbon. Acești cilindri microscopici de carbon conduc extrem de bine electricitatea, astfel încât, atunci când materialul este atins, generează un șir de impulsuri de la senzor. Seria de impulsuri este apoi trimisă la celulele creierului într-un mod asemănător cu cel în care receptorii tactili din pielea umană trimit senzații la creier.

Pentru a testa dacă pielea ar putea crea impulsuri electrice la care celulele creierului ar putea răspunde, am conectat piele sintetică la un circuit legat la un LED cu lumină albastră. Atunci când pielea este atinsă, senzorul trimite impulsuri electrice către LED, care emite pulsații drept răspuns. Senzorii transformă pulsurile de presiune în impulsuri electrice. Atunci când senzorii din piele trimit pulsul electric la LED - asemănătoare cu atingerile receptorilor tactili reali - ele trimit semnale de atingere-senzație la creier și o lumină albastră se aprinde. Cu cât mai mare este presiunea, cu atât mai repede se aprinde luminița LED.

Următorul pas ar fi acela de a testa pielea la primatele mai mari, scopul final fiind să obținem pielea artificială stimulată de creierul uman real", explică oamenii de știință. 

Lasă un comentariu