Echipa UPM în vizită de lucru la Barcelona în cadrul proiectului STARTUP

Distribuie pe:

Proiectul „Spread The ART of going UP - STARTUP", care este finanțat și implementat prin programul Erasmus + / KA2 - parteneriate strategice în domeniul de cooperare pentru inovare și bune practici - are ca obiectiv principal dezvoltarea antreprenoriatului și familiarizarea participanților cu următoarele concepte: start-ups, inovare și antreprenoriat prin cooperarea dintre instituții antreprenoriale, de învățământ și publice din 7 țări: Grecia, Italia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Turcia. Din partea României partenerul în proiect este Universitatea „Petru Maior" din Târgu-Mureș.

Una dintre activitățile proiectului constă în instruirea reprezentanților autorităților locale, conform inițiativei și antreprenoriatului promovat de asociația Municipalităților din zona metropolitană Barcelona, Spania. În cadrul vizitei de training, organizată între 28 octombrie - 1 noiembrie, au participat 26 de persoane din 7 țări. Din partea României a fost prezentă o delegație formată din 3 profesori din cadrul Universității „Petru Maior", specialiști în antreprenoriat, un reprezentant al Consilului Local Mureș și președintele Asociației Absolvenților UPM, organizatorul Universității internaționale de vară BEST (Boost your Entrepreneurship Skills in Transylvania).

Prima destinație a vizitei de training a fost Barcelona Activa, structură care, în ultimii 29 de ani, a fost principalul instrument prin care Consiliul Municipal Barcelona și-a promovat politicile publice în domeniul dezvoltării economice. Pentru Consiliul Municipal Barcelona totul a început în 1986, când au fost luate decizii pe care le mai implementează și acum, decizii legate de modalitatea de sprijinire a inițiativei private locale.

Din punct de vedere economic, începutul, reprezentat de un incubator de afaceri (primul din Spania și printre primele din Europa, operațional din 1988), a presupus un efort financiar al comunității locale și regionale, dar, cu sprijin european, inițiativa a luat avânt, astfel că, într-un interval de 29 de ani, 4.293 de companii au beneficiat de sprijinul oferit în cadrul programelor Barcelona Activa, rata de supraviețuire a companiilor incubate ridicându-se la 80% în cel de-al patrulea an de activitate, cu un venit de aproximativ 600.000 Euro. Mai mult decât atât, 19.332 de persoane au fost instruite în vederea reorientării profesionale, Barcelona lăudându-se cu una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Uniunea Europeană.

Cea de-a doua destinație a vizitei a fost Badalona Centro Internacional de Negocis -BCIN - construit sub forma unui coloseum de sticlă care găzduiește un incubator de afaceri, oferă consultanță numeroaselor firme, în special celor de export din zonă, facilitează organizarea de evenimente de înaltă ținută adresate, de asemenea, mediului de afaceri și, prin specialiștii proprii, participă la elaborarea strategiei de dezvoltare a Cataloniei, regiune din care cu mândrie fac parte. Badalona este un oraș aflat la aproximativ 12 km de Barcelona, de care este legat inclusiv printr-o linie de metrou.

Cea de-a treia destinație a vizitei noastre, Mataró, oraș aflat la doar 32 km de Barcelona, cu o populație de 120 mii de locuitori, aparține regiunii Maresme și găzduiește Fundația TecnoCampus Mataró-Maresme. Tecnocampus își are orginile încă din anii '80 când în Mataró s-a înființat o facultate de inginerie. Un pas înainte a fost făcut în 1994, când a fost creat Colegiul Universitar Maresme de către Consiliul Județean, ca o filială a Universității „Pompeu Fabra" din Barcelona. Datorită faptului că Mataró a fost de-a lungul secolelor 19 și 20 un puternic centru industrial, bazat în special pe industria textilă, dar nu numai, s-au pus în timp bazele actualului TECNOCAMPUS care are 15 mii mp, găzduiește 115 companii și a beneficiat de investitii în valoare de 50 milioane de euro. Incubatorul de afaceri, care aparține acestui mare complex, găzduiește în prezent 30 de start-up-uri. De altfel, marele avantaj al acestui complex îl reprezintă strânsa interdependență între Universitatea, formată din 3 facultăți, cu aproximativ 3.000 studenti, 159 profesori și 62 de persoane din staff-ul administrativ și Incubatorul de afaceri care găzduiește anual 30 de start-up-uri, Parcul industrial care cuprinde 115 companii și Centrul Tehnologic care include 5 centre de cercetare.

 Impresii....

„Barcelona este un oraș special pentru mine. Are un farmec aparte, dar niciodată nu m-am gândit că l-aș putea privi altfel, decât ca pe un oraș turistic, cultural, istoric, cu o arhitectură ce îi conferă unicitate cu adevărat!

 Vizita efectuată la sfârșitul lunii octombrie, mi-a dezvăluit însă o cu totul altă fațetă a Barcelonei: o componentă economică foarte activă, tumultuoasă care freamătă permanent, se schimbă, se dezvoltă, iar tu, ca turist, nu o simți! De altfel, centrul pe care l-am vizitat se numește chiar: Barcelona Activa! Și, din câte am constatat la fața locului, nu este deloc doar o figură de stil! Se întâmplă mereu, în fiecare minut, în fiecare ceas, în fiecare zi ceva important în acest centru: au loc programe de consiliere pentru tineri, în scopul de a-i ajuta să-și identifice profilul pentru o viitoare meserie... și i-am văzut pe tineri așteptând liniștiți, la rând, să discute cu persoane competente, disponibile, interesate să îi îndrume cu adevărat ca să afle calea care li se potrivește cel mai bine! M-a impresionat diversitatea de activități derulate de Barcelona Activa, de la training-uri face-to-face pentru numeroase categorii sociale: potențiali întreprinzători, șomeri, femei, persoane peste 45 de ani, la îndrumări și consiliere on-line, pe o platformă foarte bine structurată și cu adevărat funcțională care se adresează celor dornici să-și înceapă propria afacere! Foarte surprinsă am fost însă, când am aflat că, la Barcelona Activa se organizează traininguri pentru cei care ar putea deveni Business Angels, concept care în Romania este foarte puțin cunoscut, iar în practică, deocamdată, inexistent!" Conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu - Universitatea „Petru Maior".

„Ca economist pot să spun că decizia Consiliului Municipal Barcelona a generat în timp o creștere economică stabilă, bazată pe inițiativa privată locală - întreprinzătorii locali fiind de obicei mult mai loiali și mai implicați în viața comunității decât întreprinzătorii externi, indiferent de cât de mari ar fi aceștia. Deci, pe plan profesional am avut oportunitatea de a vedea nu numai transpunerea în practică a politicilor publice în domeniul dezvoltării economice, cât și efectele în timp ale măsurilor coerente luate în acest domeniu. Oportunitățile de care am beneficiat nu au fost numai în plan profesional, ci și în plan personal, deoarece am avut șansa de a cunoaște personalități implicate în dezvoltarea economică locală și regională provenite din 7 țări. Am fost onorată să mă aflu în compania unor profesioniști, preocupați de bunul mers al comunităților din care provin, dispuși să învețe și să adapteze informațiile primite la particularitățile economice locale." Consilier superior Gabriela Vaida - Consiliul Local Mureș.

Lecția pe care ne-am însușit-o din aceste vizite este că printr-o conjugare reală, onestă, deschisă a eforturilor celor mai importanți actori dintr-o comunitate: Universitate - Administrație publică - Mediul de afaceri, se pot obține rezultate palpabile, reale, cu adevărat spectaculoase! De ce oare nu am putea să preluăm și noi exemplul lor?

 

Lasă un comentariu