Situaţie tensionată la Sângeorgiu de Mureş - Primarul comunei: „Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a scăpa de parapet!"

Distribuie pe:

Siguranţa şi vieţile cetăţenilor din comuna Sângeorgiu de Mureş, precum şi ale participanţilor la trafic, în general, sunt grav periclitate din cauza parapetului montat pe DN 15, pe o lungime de 2,4 kilometri pe raza localităţii.

Primarul comunei, Sófalvi Szabolcs, a organizat miercuri, 18 noiembrie, o conferinţă de presă, făcând publică intenţia administraţiei de a uza de toate mijloacele posibile pentru demontarea imediată a separatorului din beton de pe mijlocul DN 15, având, în acest sens, acordul şi sprijinul locuitorilor comunei. „Nu vom renunţa la demersul nostru, indiferent unde şi la cine va trebui să apelăm şi vom folosi toate căile legale pentru a scăpa de acest parapet", a declarat edilul comunei, precizând că, dacă situaţia nu se va rezolva, este decis să acţioneze în judecată CNADNR, care tratează cu maximă indiferenţă aspectele sesizate până în prezent în aproape 50 de adrese formulate de primărie.

Edilul nu exclude, totodată, organizarea unor manifestări de protest ale locuitorilor comunei, care îşi văd, zilnic, vieţile puse în pericol din cauza gradului tot mai ridicat de nesiguranţă a traficului rutier şi pietonal.

Detaliind, primarul Sofalvi a arătat că, din toamna anului trecut, când a fost instalat parapetul, numărul accidentelor în care sunt implicaţi pietoni a crescut de cinci ori, în comparaţie cu media anuală din perioada 2011 - 2014, iar cel al accidentelor în care sunt implicate autoturisme - de 3,5 ori, comparativ cu aceeaşi perioadă.

De altfel, statisticile sunt relevante: conform datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în perioada 1 septembrie 2014 - 17 noiembrie 2015, pe raza comunei s-au produs 22 de accidente rutiere în care au fost implicate autoturisme (accidente soldate cu un mort, nouă răniţi grav şi 16 răniţi uşor) şi nouă accidente în care au fost implicaţi pietoni care traversau în mod regulamentar DN 15, soldate cu un mort, patru răniţi grav şi şase răniţi uşor. Pe lângă acestea, s-au mai înregistrat peste 10 tamponări la treceri de pietoni, în comună ajungându-se la peste 30 de accidente în ultimul an.

S-a ştiut de la început - a arătat primarul - că montarea acestui parapet de 0,80 m (fără ca reprezentanţii administraţiei comunei să fie consultaţi sau măcar anunţaţi în prealabil) este o anomalie, ceea ce s-a şi dovedit: parapetul a generat creşterea excesivă a vitezei în localitate, îngustarea benzilor de circulaţie şi reducerea vizibilităţii, atât la trecerile de pietoni, cât şi la intersecţii. „Îndată ce am aflat, de la un lucrător de la o firmă, că se va monta acest parapet de către CNADNR, am făcut toate demersurile pe care le poate face un primar, pentru a se renunţa la această idee, însă cei de la Companie mi-au răspuns că ar trebui să ne bucurăm, că se va crea un plus de siguranţă în trafic, atât pentru autovehicule, cât şi pentru locuitori. Iată efectele… siguranţei", a spus primarul, exemplificând: e aproape imposibil de traversat strada întrucât parapetul a creat efectul de „autostradă" pentru şoferi, care circulă cu mare viteză în localitate, nicidecum cu 50 km la oră; se observă prea târziu că un pieton s-a angajat regulamentar în traversare ori că urmează un sens giratoriu sau o intersecţie; din cauza parapetului, benzile de circulaţie s-au îngustat şi nu se mai poate circula cu bicicleta, iar pietonii sunt puşi în pericol chiar şi pe trotuar.

Pe lângă demontarea parapetului, Primăria Sângeorgiu de Mureş mai solicită înfiinţarea de noi treceri de pietoni; realizarea unui sens giratoriu în centrul comunei, acolo unde îi este locul şi unde a fost proiectat de primărie încă din 2008 şi agreat de CNADNR, dar nerealizat; înlocuirea tuturor capacelor de cămine de apă sau canalizare aferente DN 15 cu unele care rezistă fără a se mişca, deteriora sau crăpa la circulaţia cu maşini de mare tonaj. De când s-a… modernizat DN 15, numai în Sângeorgiu de Mureş s-a intervenit de 100 de ori pentru a fi înlocuite, dar nici până în prezent situaţia nu este rezolvată, generând mai multe accidente.

Primăria va depune, în această săptămână noi petiţii la CNADNR Bucureşti şi Mureş, precum şi la autorităţile administraţiei judeţene, la Inspectoratul General al Poliţiei Române - Bucureşti şi la IPJ Mureş, însoţite de fotografii şi înregistrări video ce surprind accidentele produse.

„A început o campanie de strângere de semnături pentru demontarea parapetului, iar populaţia anunţă noi manifestări de stradă, la care vor participa şi reprezentanţii societăţilor comerciale locale şi cărora li se va alătura şi primăria. Vom monta bannere şi tăbliţe în apropierea DN 15, pe care vom prezenta consecinţele existenţei parapetului", a declarat primarul Sófalvi.

Lasă un comentariu