„DUŞMANII" DIN BUCĂTĂRIE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Colegiul de Agricultură şi Ştiinţă a Mediului al Universităţii din Georgia, citaţi de descopera.ro, ne atrag atenţia că ustensilele din bucătărie, cum ar fi cuţitele, aparatele de curăţat fructe şi răzătoarele pot răspândi bacterii periculoase pentru sănătate, dacă nu sunt spălate înainte de a curăţa cu ele alte fructe sau legume.

„Este foarte important să ştim că ustensile pot duce la contaminare încrucişată. La o cercetare mai amănunţită, am descoperit şi că anumite tipuri de produse au grade diferite de contaminare.

Se exemplu, în cazul roşiilor, am observat o contaminare mai mare a cuţitelor decât atunci când am tăiat căpşuni. Nu avem un răspuns, încă, de ce există diferenţe între grupurile de produse. Dar este cert că, odată ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar, este dificil să-l îndepărtăm.

Totodată, plăcile de tăiere din bucătărie (blaturile) au o capacitate mare de a reţine bacterii. Aproximativ 3,5 la sută din plăcile de tăiere testate, alese în mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la sută dintre cele testate în spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.

E. coli poate provoca infecţii, chiar dacă ajung în organismul uman într-o cantitate mică. Laptele nepasteurizat, carnea de vită şi produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii. Ei provoacă diaree, crampe stomacale severe, vărsături şi febră. Anumite legume, cum ar fi roşiile, spanacul şi salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensilele de bucătărie.

Salmonella este o altă bacterie care poate fi transferată prin ustensilele de la bucătărie. În Statele Unite ale Americii, anual, mai mult de un milion de oameni se îmbolnăvesc de infecţii cu Salmonella, din care 380 de cazuri sunt fatale.

Bacterii cauzatoare de boli pot supravieţui în mai multe locuri din întreaga bucătărie, inclusiv pe mâini. Spălarea pe mâini, timp de cel puţin 20 de secunde, cu apă şi săpun, poate opri răspândirea lor. Mâinile trebuie frecate bine atât pe palme, cât şi pe dosul lor, între degete şi sub unghii, în două cicluri, urmate de clătire şi uscare, folosind un prosop curat sau un jet de aer", ne sfătuiesc specialiştii americani. 

Lasă un comentariu