Pentru fanii echipei naţionale de fotbal

Distribuie pe:

Profesorul Bálint Andor, cunoscut de foarte mulţi târgumureşeni, a alcătuit o carte fascinantă despre evoluţia la vârf a fotbalului românesc, o adevărată istorie a echipei naţionale. Ca remarcabil absolvent al I.C.F., actualmente A.N.E.F.S., profesorul Bálint Andor abordează fenomenul fotbalistic din perspectivă academică, dar nu ca analist din afara domeniului, ci din interiorul lui, ca fotbalist de performanţă şi antrenor. Dintre echipele la care a jucat am aminti Progresul Bucureşti, Ştiinţa (ulterior Sportul Studenţesc), Rapid Bucureşti - „tunarul" echipei, cel mai bun marcator pentru feroviari în câteva ediţii de campionat - Farul Constanţa, ASA Târgu-Mureş. Cu sârguinţă şi respect a învăţat de la antrenorii pe care i-a avut, între care Constantin Teaşcă, Dr. Constantin Rădulescu, Francisc Ronay, Gheorghe Ola, Victor Stănculescu, pentru propria perfecţionare ca jucător, dar şi pentru cunoaşterea în profunzime a celui mai popular joc sportiv.

Cartea este la a treia ediţie, dar nu este aşa cum afirmă, cu modestie, autorul, într-un Cuvânt înainte, „o succintă prezentare a evoluţiei fotbalului şi a echipei naţionale din ţara noastră". Probabil, autorul avea în vedere, inevitabila dimensiune statistică a unei cărţi care urmăreşte evoluţia de-a lungul timpului a fotbalului românesc şi a echipei naţionale. Statistica are farmecul şi poezia ei, pentru că în carte găsim informaţii de felul acesta: prima ediţie de campionat, primul meci internaţional al echipei naţionale, primul club profesionist din ţara noastră, apariţia şi dezvoltarea clubului Rapid (parti-pris-ul autorului), primele meciuri în nocturnă (1933), mica aventură a participării României la primul campionat mondial - Uruguay 1930, primul meci cu SUA etc.

Cartea se structurează pe câteva secvenţe. Prima se referă la „Apariţia fotbalului şi organizarea lui în România", în care autorul distinge trei perioade: A - perioada pionieratului (1909 - 1921); B - perioada campionatelor pe ţară (1921/22 - 1931/32); C - perioada divizionară 1932/33 - până în zilele noastre. Spre finalul perioadei C, datele statistice se precipită, autorul temându-se parcă de dimensiunea pe care ar putea-o atinge cartea, grăbindu-se să treacă la dimensiunea dominantă a cărţii: Evoluţia echipei naţionale, olimpice şi divizionare A între 1922 - 2014.

Bazându-se pe o impresionantă bibliografie oferită de literatură (ex. Ioan Chirilă - Pe marile bulevarde ale fotbalului) şi presa sportivă, dar şi pe observaţiile proprii, autorul urmăreşte calendaristic evoluţia echipei naţionale, fiecare an cuprinzând invariabil următoarea structură: comentariul uneori plin de savoare, referitor la cele mai semnificative evenimente din anul respectiv; debutanţii pentru fiecare meci; competiţiile şi meciurile amicale cu loc de desfăşurare, spectatori, marcatori, arbitru, formaţiile, antrenori. Fiecare an e împărţit pe titluri incitante precum: „Anul 1986 - sub semnul echipei Steaua"; „Anul 1990 - prezenţa răsunătoare la Copa del mondo, de la euforie la dezamăgire".

Partea finală a volumului cuprinde un tabel sinoptic privind palmaresul echipei naţionale între anii 1922/2014, statistica marcatorilor şi a selecţionaţilor în ordine descrescândă şi bibliografia.

Cartea se încheie cu 2014, anul schimbărilor la FRF, şi începutul calificării pentru „Euro 2016". Se impune aşadar completarea cu anul 2015, anul calificării (cu destule emoţii) la competiţia din Franţa (?) din anul următor (2016). Sperăm că titlul anului va consemna cu bucurie o comportare meritorie a tricolorilor.

Alcătuită cu nedisimulată plăcere, cartea este în sine un omagiu adus unui joc iubit în toată lumea, despre care un fost căpitan al naţionalei României scria în 1930: „Cred că fotbalul a cucerit globul pentru că e copilăria însăşi… Această minunată candoare va umple întotdeauna stadioanele cu oameni de tot felul şi chiar cu filozofi şi matematicieni, care obosiţi de căutări nesfârşite, îi vor invidia întotdeauna pe creatorii capodoperei imediate, golul" (pag. 25).

Recomandăm autorului să renunţe la ediţii confidenţiale, să încredinţeze cartea unei edituri prestigioase, pentru că va trezi cu siguranţă, în rândul fanilor, un viu interes.

 

Lasă un comentariu