Supermarketurile, obligate să doneze alimente!

Distribuie pe:

Senatul României a adoptat, miercuri, 18 noiembrie 2015, un proiect de lege prin care agenţii economici care operează în spaţii comerciale cu suprafeţe de peste 400 metri pătraţi, cu destinaţia de vânzare de produse alimentare (supermarketurile) sunt obligaţi să încheie contracte cu organizaţii umanitare sau pentru protecţia animalelor, înregistrate legal, în vederea donării produselor aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, astfel încât acestea să poată fi utilizate.

Proiectul legislativ prevede că nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de 15.000 de lei.

Rapoartele Uniunii Europene arată că, în România, se risipesc, anual, aproximativ 5 milioane de tone de alimente, atât în cadrul gospodăriilor individuale şi restaurante, cât şi în marile magazine cu profil alimentar.

„Pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea întregii societăţi, prin conştientizare, prevenţie, educaţie şi norme legislative. Pe lângă o campanie susţinută de prevenţie şi educaţie, statul trebuie să intervină şi în reglementarea mai eficientă între producători şi comercianţi în legislaţia fiscală. Încurajarea donării de alimente, prin legislaţie, de către magazinele alimentare, este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen", susţin iniţiatorii actului normativ.

Urmează votul în Camera Deputaţilor (for decizional), promulgarea legii de către preşedintele ţării şi publicarea în Monitorul Oficial, dată de la care vor intra în vigoare prevederile acesteia.

Lasă un comentariu