GLOBULELE ARTIFICIALE DE SÂNGE VOR SALVA MILIOANE DE OAMENI

Cercetătorii canadieni, specialişti în domeniul celulelor stem, de la Universitatea din Toronto, citaţi de descopera.ro, susţin că sângele se formează în corpul uman în mai puţine etape decât se credea până acum, ceea ce permite crearea în laborator a globulelor artificiale de sânge.

„Rezultatele cercetărilor noastre au fost cât se poate de clare: sângele se formează în corpul uman în mai puţine etape decât se credea până acum. În acest sens, ştiinţa atesta faptul că celulele stem trec printr-o serie de transformări până să devină leucocite (globule albe) sau eritrocite (globule roşii).

Însă studiile efectuate acum demonstrează că aceste transformări au loc într-un timp mult mai scurt, deşi nu se cunoaşte cu exactitate cum se desfăşoară stadiile respective. De asemenea, am demonstrat că sistemul circulator este structurat pe două nivele, cel superior detaşându-se în momentul în care organismul nostru trece din primele faze de dezvoltare în etapa maturităţii. Concepţia generală era, până în acest moment, aceea că sistemul circulator are aceeaşi structură de la începutul formării sale.

Pe parcursul cercetărilor, am analizat circa 3.000 de celule, prelevate de la voluntari de vârste diferite, iar rezultatele vor deschide calea spre noi tipuri de tratamente personalizate, ce pot fi aplicate în viitor. Astfel, noile descoperiri ne vor permite să înţelegem mai bine o varietate largă de boli ale sângelui, de la anemie, care se manifestă printr-o lipsă de celule sangvine, până la leucemie, care determină o creştere accelerată a celulelor de sânge.

Foarte important este şi faptul că, în viitorul apropiat, pot fi create în laborator globule de sânge artificiale şi milioane de oameni, aflaţi în situaţia de a avea nevoie de transfuzii, pot fi astfel salvaţi, datorită stocurilor de material sanguin artificial", promit specialiştii canadieni.

Lasă un comentariu