Fapt divers şi… nu prea! UN NEADEVĂR

Distribuie pe:

Zilele trecute, mi-a atras atenţia comentariul televizat al unui analist istoric sau politic, care spunea că o comisie de veterani şi militari fac săpături şi culeg informaţii de la veteranii ruşi privind soarta armatei române în marea bătălie de pe fronturile Stalingrad (Volgograd), Cotul Donului, stepa Kubanului şi alte zone. În final, se vor face un cimitir, un monument şi alte amenajări.

Iniţiativa este lăudabilă, însă va fi greu să se descopere osemintele, căci cimitire au fost, dar plugurile şi tractoarele colhozurilor sovietice au şters totul.

Ştim din istoria anului 1942 că trupe româneşti erau aliniate pe diferite sectoare, alături fiind Wehrmahul german, mai bine spus frontul Ucraina Sud, condus de generalul Von Paullus. Armata română avea unităţi în luptă directă la Stalingrad şi a ajuns chiar pe Volga. Alte unităţi române erau amplasate în capete de pod, intercalate cu unităţi militare germane şi italiene, lupta s-a dat din casă în casă, totul fiind distrus. Osemintele sunt greu de găsit în oraşul erou al URSS.

Menţionez că, în lupta de pe colina Mamaiev, se află marele mausoleu, unde sunt îngropaţi mii de ofiţeri superiori şi trupe. Acele lupte au fost decisive, de 21 de ori au fost în mâna germanilor, iar de 22 de ori şi definitiv, în mâna sovieticilor.

Am fost la Volgograd de cinci ori, cu sarcini de serviciu, dar şi ca ghid turistic al ONT Carpaţi, recunoscut şi de Inturistul URSS. Aşa am cunoscut şi zona Cotul Donului. Ce nu s-a amintit în comentariu este faptul că noi aveam în luptă şi unităţile de vânători de munte, care luptau în munţii Caucaz, regiunea Groznâi.

Neadevărul este că analistul comentator spunea: „S-au adunat oseminte ale germanilor, românilor şi ungurilor". Care unguri?! Ei nu aveau ce căuta pe acele fronturi alături de ostaşii români. Se cunoaşte resentimentul românilor în problema Ardealului. Şi, ca să dau o explicaţie, ungurii au fost în aripa de mijloc, adică frontul spre Moscova, condus de Von Bock, şi folosiţi ca mecanici de tancuri Pantzer. Iar în lungile coloane de prizonieri duşi spre Siberia nu au fost unguri. Deci, un neadevăr!

Lasă un comentariu