VERSURI ROST(U)ITE CU SUFLETUL

Distribuie pe:

Prin intermediu Proiectului educaţional „Mângâierea clipei - versuri rost(u)ite cu sufletul" (coordonat de prof. dr. Maria Kozak, inspector şcolar Limba şi Literatura Română din cadrul ISJ Mureş, prof. Cristina Ligia Someşan, director al Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian", şi prof. Anca Blaga, profesor de Limba şi Literatura Română), ne-am propus să deschidem elevilor din ciclul gimnazial o fereastră spre frumos, să-i determinăm să exclame, la fel ca Marin Sorescu: „Toţi suntem curioşi să ştim cum zboară poezia, cu ce fel de aripi, pe care meridian înnodat la un capăt…"

Familiarizarea cu poezia nu este un deziderat nou în cadrul activităţilor cultural-artistice, dar, considerăm că noutatea adusă de acest concurs, dedicat elevilor de nivel gimnazial, este familiarizarea cu opera poeţilor mureşeni.

Cu toţii iubim poezia şi obişnuim să ne refugiem între rânduri şi versuri, dar deseori ne aruncăm privirea prea departe ca să o găsim, când ea pulsează atât de aproape de tâmpla noastră! Poetul din cetate, cel care scrie aproape de noi şi pentru noi - este cel al cărui gând trebuie să-l mângâiem, citindu-l, recitindu-l, recitându-l…

Între atâtea cântece de sirenă ale cotidianului, să nu uităm niciodată de hrana sufletească, să nu uităm că „îmblânzirea poemului" este un exerciţiu de intrare într-o stare de graţie - afirma Anca Blaga, profesoară la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian".

O întâlnire mai mult de suflet, o modalitate de valorificare a tinerelor talente în ceea ce priveşte interpretarea artistică, dar şi una de cunoaştere a creaţiilor poeţilor mureşeni a reprezentat-o Concursul municipal intitulat atât de frumos şi generos „Mângâierea clipei - versuri rost(u)ite cu sufletul". Cincizeci de elevi din zece şcoli mureşene s-au întâlnit sub semnul valorii, al talentului. Pe lângă faptul că au recitat cu multă căldură şi candoare specifice vârstei, elevii au făcut o trecere în revistă a unor poeţi mureşeni mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Fiind pentru câteva ore mai aproape de poezie, au demonstrat că sunt capabili să găsească prin intonaţie şi expresivitate frumosul, să aducă bucurie sufletelor noastre. De asemenea, ei au dovedit că au prins drag de poezie şi au adus la cunoştinţa celor prezenţi, prin prospeţimea vârstei, prin intonaţie şi temeinică lectură şi poezii noi, alese din opera unor profesori, chiar profesori de ai lor. Unele recitări au fost acompaniate de sunet de chitară, fluier.

Juriul, alcătuit din patru profesori de Limba şi Literatura Română şi o elevă din clasa a XI-a, avându-l

ca preşedinte pe poetul Nicolae Băciuţ a acordat tuturor elevilor diplome, premii şi cărţi.

Este o mare nevoie de a implica elevii în astfel de activităţi. Având drept scop promovarea operelor poeţilor mureşeni în rândul gimnaziştilor, dar şi o descoperire a talentelor, acest concurs reprezintă o iniţiativă meritorie şi lăudabilă.

Îi felicităm pe organizatorii primei ediţii a Concursului de recitări „Mângâierea clipei- versuri rost(u)ite cu sufletul" şi pe toţi cei implicaţi şi sperăm că va deveni o tradiţie.

 

Lasă un comentariu