COPIII CU VÂRSTA DE SUB UN AN SUNT... ÎNŢELEPŢI

Distribuie pe:

Oamenii americani de ştiinţă de la Universitatea Emory, citaţi de descopera.ro, au constatat că, în primul an de viaţă, copiii sunt capabili, chiar mai devreme de 10 luni, să conştientizeze ierarhiile sociale!

„Într-un experiment non-verbal cu păpuşile, copiii au participat la diferite scenarii propuse şi au dat dovadă că ştiau care personaje le domină pe altele. Astfel, am constatat că, în primul an de viaţă, copiii se pot angaja în acest tip de raţionament logic, care se credea, anterior, ñă nu apare mai devreme de vârsta de aproximativ 4 - 5 ani.

În studiul nostru, copiilor li s-a arătat un videoclip cu trei păpuşi, un elefant, un urs şi un hipopotam, aranjate într-un rând, toate de aceeaşi dimensiune, dar poziţionate de la stânga la dreapta, conform ierarhiei sociale.

În primul scenariu, elefantul ţine un urs jucărie, iar ursul ţine un hipopotam, ceea ce sugerează că ursul este mai susceptibil de a fi dominat decât elefantul, iar hipopotamul este mai dominat decât ursul. Copiilor le-a fost, apoi, prezentat un scenariu în care elefantul ia jucăria hipopotam, care atrăgea cel mai mult atenţia sugarilor. Dominaţia elefantului a încălcat relaţia aşteptată de tranzitiv-deducţie, deoarece ursul a luat jucăria elefant şi hipopotamul a luat jucăria urs.

Copiii au acordat mai multă atenţie scenariului care încalcă concluzia tranzitivă, deoarece încercau să îşi dea seama ce este diferit de ceea ce ei ar fi prezis.

Rezultatele au arătat că cei mai mulţi dintre copii au dovedit comportamente neaşteptate. 23 din 32 de copii au aranjat păpuşile din deducţie tranzitivă, concluzia noastră fiind că mecanismele care sprijină acest tip de raţionament logic fac parte din dezvoltarea noastră timpurie. Este remarcabil că sugarii pot trage aceste concluzii despre dominaţia socială cu o prezentare minimală.

De asemenea, păpuşile au fost utilizate într-un experiment, pentru a determina dacă copiii sunt în măsură să înţeleagă situaţiile complexe. Studiul a constatat că un copil de 13 luni este în măsură să înţeleagă ceea ce poate fi considerat o agresiune, prietenie sau să fii un spectator", explică specialişti americani. 

Lasă un comentariu