COARDE VOCALE FUNCŢIONALE, REALIZATE ÎN LABORATOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison, citaţi de descopera.ro, au reuşit, în premieră mondială, să crească în laborator ţesuturi de coarde vocale funcţionale.

„Este o realizare extraordinară. Coardele vocale alcătuiesc un ansamblu complex şi dificil de imitat. Ele se prezintă sub forma unor pliuri situate la nivelul mucoasei laringelui. Acele pliuri sunt capabile să vibreze de câteva ori pe secundă la trecerea curentului de aer pentru a produce sunete. Acea mucoasă presărată cu pliuri a fost recreată artificial într-un incubator. Pentru a reuşi acest lucru, celule epiteliale umane izolate şi purificate au fost depuse pe o matrice de colagen, realizată în trei dimensiuni, care a fost utilizată ca eşafodaj al noii structuri. Creşterea de celule pe noua matrice a dus la formarea unor ţesuturi elastice, al căror aspect seamănă extrem de mult cu cel al coardelor vocale naturale.

Mai mult decât atât, acele coarde vocale artificiale şi-au dovedit funcţionalitatea. Testele au constat în grefarea lor pe rozătoare ale căror sisteme imunitare au fost în prealabil modificate pentru a semăna cu cele umane. Rezultatele relevă faptul că nicio reacţie de respingere a grefelor nu a fost observată într-o perioadă de monitorizare de trei luni.

Am reuşit, de asemenea, să transplantăm acele ţesuturi pe cadavre de câini şi să testăm potenţialul lor de vibrare, inducând peste acele pliuri un curent de aer umidificat. Contrar tuturor aşteptărilor, am reuşit să producem sunete cu aceleaşi caracteristici ale lătratului câinilor", explică specialiştii americani.

Ei consideră că, deşi va fi nevoie de cel puţin un deceniu înainte de a finaliza o tehnologie care va putea fi aplicată fără riscuri pe pacienţi umani, totuşi, aceste rezultate sunt foarte încurajatoare. O astfel de tehnologie va permite tratarea eficientă a numeroşilor pacienţi care suferă de o disfuncţie a coardelor vocale în urma unui traumatism fizic sau a unui cancer.

Lasă un comentariu