La Târgu-Mureş, Prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Dermatoze Profesionale

Distribuie pe:

Ţările Uniunii Europene cheltuiesc, anual, peste cinci miliarde de euro pentru tratarea dermatozelor de contact profesionale şi a altor afecţiuni dermatologice cu potenţial cancerigen ridicat, iar rata celor care îşi pierd locurile de muncă din cauza acestui tip de afecţiuni este cuprinsă între 20% şi 50%.

Datele au fost făcute publice în cadrul conferinţei de presă de vineri, 27 noiembrie, cu prilejul organizării, la Târgu-Mureş, a primei ediţii a Conferinţei Naţionale de Dermatoze Profesionale, fiind, totodată şi primul eveniment din România desfăşurat sub egida Comisiei Internaţionale de Sănătate Ocupaţională.

La conferinţă participă peste 140 de specialişti din ţară, tema acesteia fiind necesitatea susţinerii unei iniţiative la nivel european, pentru recunoaşterea, prin lege, a cancerului de piele cauzat de expunerea profesională la radiaţii ultraviolete. Se au în vedere, în principal, activităţile ce se desfăşoară în aer liber (agricultori, muncitori în construcţii, drumari, şoferi etc.), cu expunere prelungită la radiaţii ultraviolete a feţei, mâinilor, braţelor.

La întâlnirea cu reprezentanţii presei au participat prof. Swen Malte John - expert în dermatoze profesionale al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Dan Sîmpălean, manager al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, prof. dr. George Sorin Ţiplică - şeful Clinicii Dermatologie al Spitalului Colentina din Bucureşti, şef lucrări dr. Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Judeţean Mureş.

Reprezentantul OMS a subliniat necesitatea conştientizării de către populaţie a riscurilor pe care le presupune expunerea la radiaţii şi măsurile de prevenire prin care categoriile profesionale vizate le au la îndemână (echipamente de fotoprotecţie - mănuşi, pălării etc.), dar şi recunoaşterea, prin lege, a radiaţiilor ultraviolete ca generatoare de cancer cutanat, măsură implementată până în prezent în legislaţia din Danemarca, Elveţia, Austria, Spania. Germania s-a conformat acestui imperativ la începutul acestui an, înregistrând, în doar câteva luni, peste 7.000 de cazuri de cancere profesionale cutanate, a exemplificat prof. Swen Malte John.

În România - au atras atenţia specialiştii prezenţi - nu există statistici bine puse la punct în acest domeniu, întrucât datele nu sunt centralizate într-un registru de specialitate, încât multe cazuri rămânând neraportate.

Comisia Europeană a înţeles această problemă şi implicaţiile ei pe termen lung, şi a finanţat proiectul STANDERM, în cadrul căruia peste 140 de experţi din 30 de ţări şi-au unit eforturile pentru sprijini ţările europene să-şi completeze şi să-şi armonizeze legislaţiile în materie. „Unul dintre cele mai mari riscuri este riscul de a nu şti, de a nu fi informat că, prin măsuri de prevenţie relativ simple, se pot salva vieţi, locuri de muncă şi bani", au conchis specialiştii prezenţi.

 

Lasă un comentariu