Personalități mureșene, distinse cu „Fibula de la Suseni"

Distribuie pe:

Marți, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a găzduit festivitatea de acordare, prin Ordin al prefectului, a Diplomei de Excelență și a Distincției „Fibula de la Suseni" unor personalități ale vieții publice mureșene, pentru realizările lor în domeniile cultural, social, economic etc., adăugând un plus de prestigiu cărții de vizită a județului.

La ediția din acest an, dr. Lucian Goga, prefectul județului, a acordat „Fibula de la Suseni" domnilor: dr. Bölöni Laszlo, Radu Voina - maestru emerit al sportului, Pompeiu Hărășteanu - artist de operă, precum și doamnelor prof. univ. dr. Alina Nelega - dramaturg, eseist, prozator, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu" din cadrul Teatrului Național Târgu-Mureș, și dr. Rucsandra Hurezeanu, creatoarea mărcii românești de produse dermato-cosmetice „Ivatherm". De asemenea, distincția a fost acordată post mortem eroului maior Tiberius Marcel Petre.

În cadrul ceremoniei, la care au fost prezenți subprefectul județului, Nagy Zsigmond, și vicepreședintele Consiliului Județean, Szabo Arpád, cuvintele de Laudatio au fost rostite de conf. dr. Papp Eva, Amza Mărgărit Constantin, prof. Mircea Gheborean, prof. univ. dr. Oana Leahu, prof. Nicolae Becze și, respectiv, col. Valentin Iacob.

 Piesă arheologică unică în lume, fibula a fost descoperită accidental, în anul 1924, la Suseni, într-un vas ceramic, alături de alte obiecte de bronz. Este un accesoriu vestimentar și datează, conform specialiștilor, din secolul 12 î.Hr. Nu prezintă urme de folosire, fiind bine conservată, fapt ce i-a determinat pe specialiști să aprecieze că avea, încă din acele timpuri, o conotație simbolică, fiind, probabil, o piesă de prestigiu. Valoarea ei științifică a fost apreciată de istoricul și arheologul Vasile Pârvan.

Ca distincție, „Fibula de la Suseni" a fost instituită în anul 2001 de Prefectura Mureș, fiind cel mai înalt semn de recunoaștere și prețuire a unor personalități locale sau străine a căror activitate este pusă în slujba comunității mureșene. 

Lasă un comentariu