GUSTUL NU ÎL SIMȚIM CU LIMBA, CI DIRECT CU CREIERUL

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, au stabilit că gustul este stimulat de creier și nu este provocat de receptorii de pe limbă, ceea ce ar putea schimba tot ceea ce știam despre gust.

„Experimentul nostru demonstrează că, de fapt, gustul vine mai degrabă din creier, decât din limbă. Manipularea creierului îl poate face pe subiect să creadă orice despre substanța pe care o bea, inclusiv că e rea la gust, când de fapt acesta nu s-a schimbat absolut deloc.

Cercetarea a fost făcută pe un șoricel de laborator. Mai întâi, i-am dat rozătoarei să bea apă, fără să-i facem altceva. Apoi, i-am dat să bea din același rezervor, doar că am intervenit asupra creierului cu un laser, care i-a stimulat animalului celulele nervoase responsabile cu gustul amar. În acel moment, șoricelul a băut mai puțină apă, strâmbând din nas nemulțumit.

Când am stimulat celulele nervoase din creierul rozătoarei responsabile cu gustul dulce, micuțul animal a avut o reacție și mai violentă, închizând ochii, scuturând din cap nervos și încercând chiar să-și șteargă cu lăbuțele apa de la gură. De precizat că în tot acest timp, apa administrată șoricelului nu și-a schimbat deloc gustul.

Astfel, am ajuns la concluzia că gustul este fabricat în creier, nu doar la nivelul limbii, iar descoperirea ar putea schimba tot ceea ce știm despre acest subiect. Până acum, se știa că papilele gustative de la nivelul limbii transmit informația la creier, când de fapt situația este exact invers.

Mitul așa-numitei hărți a limbii, potrivit căruia ar exista papile gustative pentru diferite gusturi, nu este real. De fapt, creierul uman deține celule specializate pentru fiecare gust, care sunt în directă legătură cu celulele de la nivelul limbii.

Sperăm ca descoperirile noastre în acest domeniu să ajute oamenii care își pierd simțul gustului, odată cu înaintarea în vârstă", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu